ua en ru

США можуть почати експорт нафти

Найбільші світові нафтові компанії вперше за десятиліття готові експортувати більші обсяги нафти із США. Шість компаній, в тому числі Royal Dutch Shell, BP і Vitol, звернулися до влади США з проханням дозволити їм експорт надлишків місцевої нафти, повідомила The Financial Times. Американське законодавство десятиліттями забороняло експорт нафти. Винятки робилися в рідкісних випадках і стосувалися в основному обмежених поставок в Канаду. На даний момент США експортують менше 0,5% нафти в день від імпортованих 9 млн бар. Однак завдяки сланцевому буму в штатах Північна Дакота (родовище Bakken) і Техас (Eagle Ford) рівень видобутку в країні зріс до максимуму 1995 року. В результаті трубопроводи не справляються з транспортуванням сировини на місцевий ринок, що в підсумку спонукало нафтовиків шукати клієнтів за кордоном.

Shell вже підтвердила, що запросила ліцензію на експорт місцевої нафти, однак відмовилася коментувати, куди і в яких кількостях. BP отримала ліцензію на поставки на ряд НПЗ в Канаді ще влітку, проте неясно, чи встигла вона нею скористатися. BP і Vitol відмовилися від коментарів. Міністерство торгівлі також вважало за краще не коментувати відомості, що просочилися в ЗМІ, але повідомило, що експорт в Канаду "імовірно буде схвалений".
Поставки американської нафти в Канаду збільшилися за останні п'ять років удвічі, до 77 тис. бар. в день.

Практично вся нафта, що відправляється в Канаду з США, йде назад до сусіда у вигляді різних нафтопродуктів. Для Канади, в свою чергу, США є найбільшим ринком збуту "чорного золота": сусідові іде майже 99% закордонних поставок канадської сирої нафти. За даними Управління з інформації в галузі енергетики США, в 2011 році США імпортували 2,7 млн ​​бар. в день нафти і нафтопродуктів з Канади, з яких 2,2 млн бар. доводилося на сиру нафту (25% від загального американського імпорту).

Експерти впевнені, що проблем з отриманням ліцензій на експорт до Канади у компаній виникнути не повинно. "Цілком природно, що в умовах перевиробництва вони попросили дозволу на експорт. Крім того, зараз їм дорожче обходиться транспортування сировини всередині країни, ніж її доставка до Канади", - сказав аналітик Capital Economics Джуліан Джессоп. За підрахунками брокера щодо фрахтування суден Poten & Partners, експорт нафти з Техасу в найбільший канадський НПЗ в Нью-Брансуїке обійдеться всього в 1,5 дол. за 1 бар. сировини проти 4,55 дол. за більш коротке транспортування на заводи в Філадельфію. Втім, рішення про збільшення поставок може припасти не до душі канадській владі, яка може вимагати від США зустрічних поступок: досі американська влада блокувала продовження нафтопроводу Keystone XL, який з'єднав би нафтоносні піски Alberta з НПЗ в Техасі.

Втім, компанії в заявках могли не обмежитися Канадою, попросивши дозволу експортувати в інші країни. Аналітики впевнені, що схвалення на це їм буде отримати набагато складніше. "З урахуванням того, які перепони влада вибудовує для виробників ЗПГ, які хочуть експортувати сировину, нафтовим компаніям на позитивний результат сподіватися особливо не доводиться", - пояснила аналітик IHS Energy Клаудіа Манн. Якщо влада буде більш прихильна, то компанії будуть поставляти "чорне золото" в найближчі країни на зразок Бразилії.

Експерти відзначають, що, незважаючи на збільшення видобутку, США - найбільший у світі імпортер нафти - не стане нетто-експортером сировини ще років десять. Тема енергонезалежності неодноразово піднімалася Президентом США Бараком Обамою і його суперником республіканцем Мітт Ромні під час передвиборної кампанії. Перший хоче до 2020 року скоротити наполовину імпорт сировини і збільшити в енергопортфель частку поновлюваних джерел енергії. Останній за той же термін обіцяє зробити країну незалежною від імпорту завдяки підтримці видобутку методом гідророзриву пласта і вирішенню на буріння на атлантичному узбережжі.

За прогнозами аналітиків, зняття заборони на експорт нафти з США не зробить сильного впливу на світові ціни, але в перспективі може знизити розрив між марками американської WTI і європейської Brent, який зараз становить 20 дол. "Якщо дешевша WTI сильно подорожчає, то це обернеться значним збільшенням видатків місцевих НПЗ. Влада США це навряд чи допустить, тому можуть потім знову скоротити обсяги експорту, які вирішуються", - резюмував аналітик Sanford C. Bernstein Ян Пайл.

Читайте також: Промислові запаси нафти і нафтопродуктів в країнах ОЕСР в серпні 2012 р. зменшилися на 11,2 млн бар., - МЕА