ua en ru

США евакуюють консульство в іракській Басрі

США евакуюють консульство в іракській Басрі Фото: Майк Помпео (flickr.com Gage Skidmore)

Причина евакуації - атаки з боку підтримуваних Іраном угруповань

Держдепартамент Сполучених Штатів Америки (США) в п'ятницю, 29 вересня, оголосив про евакуацію американського консульства з іракського міста Басра. Про це повідомляє DW.

За словами держсекретаря США Майка Помпео, американське консульство в Басрі та посольство в Багдаді є мішенями "періодичних обстрілів із закритих вогневих позицій з боку елементів іранських угруповань угруповань".

"Вашингтон вважатиме Іран відповідальним за будь-яку шкоду, завдану американцям чи нашим дипломатичним установам в Іраку або де-небудь іранськими силами чи пов'язаними з ними угрупованнями", - попередив Помпео.

Крім того, держсекретар Помпео попередив Іран, що США даватимуть швидку та адекватну відповідь на подібні атаки.

Зазначається, що відносини між США та Іраном погіршилися, після заяви президента США Дональда Трампа про вихід країни з ядерної угоди 2015 року, за якою Іран повинен був обмежити свою ядерну програму в обмін на зняття санкцій.

Нагадаємо, що раніше глава Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що не збирається проводити зустріч з президентом Ірану Хасаном Рухані.

Раніше, іранський аятолла Алі Хаменеї звинуватив Сполучені Штати та Ізраїль у причетності до нападу на військовому параді, в ході якого загинули більше двох десятків людей. Хаменеї заявив, що країни повинні очікувати руйнівної реакції Ірану.

Як писало РБК-Україна, терористичне угруповання "Ісламська Держава" взяло на себе відповідальність за теракт в Ірані. У відповідь на це іранський президент Хасан Рухані наказав службам безпеки ідентифікувати відповідальних за атаку.

США у свою чергу відкидають звинувачення Ірану.