ua en ru

США повинні продовжувати підтримувати демократію на Близькому Сході, незважаючи на спалахи насильства, - Клінтон

США повинні продовжувати підтримувати демократію на Близькому Сході, незважаючи на спалахи насильства. Про це заявила державний секретар США Хілларі Клінтон, передає Reuters. За її словами, ставлення Вашингтона до молодих демократій в державах, що пережили "арабську весну", не повинно змінитися після "актів насильства, здійснених нечисленними екстремістами".

"Ми визнаємо, що перехід до демократії на Близькому Сході не є справою США. Ми не можемо тут програти або виграти. Але ми повинні підтримувати тих, хто щодня працює над посиленням демократичних інститутів, захистом універсальних прав людини і зростання економіки. Це призведе до появи більш дієздатних осіб на світовій арені і до стабільності в довгостроковій перспективі", - сказала Клінтон на зустрічі в центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Державний секретар США визнала, що збільшений вплив ісламістів на Близькому Сході і Північній Африці, зокрема, в Лівії, Тунісі і Єгипті є викликом американським інтересам. Проте Сполучені Штати повинні проводити активнішу політику в регіоні, якщо хочуть добитися успіху, упевнена держсекретар. "Для США підтримка переходу до демократії є не ідеалізмом, а стратегічною необхідністю", - відзначила Клінтон.

Американські дипломати, за словами голови державного департаменту, це означає необхідність перейняття на себе певних ризиків. "Ми ніколи не зможемо запобігти кожному акту тероризму або добитися повної безпеки. Наші люди не можуть жити в бункерах і виконувати свою роботу", - підкреслила держсекретар.

Нагадаємо, що під час нападу на американське консульство в Бенгазі 11 вересня загинув посол США в Лівії Крістофер Стівенс. Розслідування обставин його смерті ведеться ФБР і розвідслужби США. Проте, за словами Клінтон, багато що залишається незрозумілим.

Тим часом, у самих Сполучених Штатах дії адміністрації Барака Обами під час інциденту в Лівії стали предметом критики з боку Республіканської партії і її кандидата на президентських виборах Мітта Ромні.

Читайте також: Айман аз-Завахирі закликав мусульман до джихаду проти США