ua en ru

СПУ зацікавлена в отриманні об`єктивної інформації про своїх кандидатів, - Петро Устенко

Голова Соціалістичної партії України (СПУ) Петро Устенко висловив підтримку критеріїв доброчесності кандидатів та пообіцяв детально розглянути угоду про співпрацю з громадянським рухом ЧЕСНО. Про це голова політичної сили заявив під час зустрічі з учасниками руху, повідомляє прес-служба СПУ.

Петро Устенко висловив зацікавленість СПУ в отриманні об'єктивної інформації про своїх кандидатів та пообіцяв «адекватно реагувати» у разі виявлення недоброчесних кандидатів. «Ми зацікавлені в отриманні інформації від руху, оскільки інколи важко знайти порушників, бо до кампанії залучена велика кількість людей», - пояснив голова СПУ.

Також, за словами Петра Устенка, ще в серпні СПУ публічно пообіцяла не включати до виборчого списку тих, хто вже раніше обіймав посаду народного депутата України.

Угода про співпрацю, яку рух ЧЕСНО пропонує українським політичним силам, передбачає декларацію спільних цінностей щодо важливості проведення чесної виборчої кампанії та формування професійного і якісного складу Верховної Ради. Співпраця передбачає дотримання партіями критеріїв ЧЕСНО при формуванні списків та висуванні кандидатів у мажоритарних округах та відкриття списків до початку реєстрації у Центральній виборчій комісії.

Подібні угоди про співпрацю з рухом ЧЕСНО вже підписали лідери двох політичних сил - Віталій Кличко (партія «УДАР») та Анатолій Гриценко (партія «Громадянська позиція») Заступник голови Партії регіонів Сергій Тігіпко заявив, що угода з ЧЕСНО буде розглянута секретаріатом партії на предмет можливості її підписання.

Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 р. Мета руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Учасники Руху розробили для кандидатів громадські шість «критеріїв доброчесності» та публічно закликали всі політичні сили визнати критерії та керуватися ними під час формування партійних списків.

Ініціаторами руху ЧЕСНО є 12 громадських організацій: Інтерньюз-Україна, Центр UA, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Центр політичних студій та аналітики, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», Антирейдерський союз України, Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», ГО «Українська справа», Холодноярська ініціатива. Наразі в усіх регіонах України (включно з м. Севастополь) сформовано 26 майданчиків Руху, до регіональних координаційних рад увійшли більш ніж 300 активістів з близька 150 громадських організацій.

У березні учасники руху ЧЕСНО спільно з журналістами, експертами та громадянами розпочали громадський аудит нинішнього складу парламенту. Після оприлюднення результатів перевірки чинних депутатів активісти руху здійснять аналогічний аналіз на відповідність критеріям доброчесності кандидатів, які балотуватимуться.

Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради.