ua en ru

Спотовий газ у 2012 р. може вперше обігнати довгострокові контракти за об'ємом поставок в Європу, - Societe Generale

За підсумками цього року поставки газу, прив'язані до спотових котирувань, можуть вперше за всю історію перевищити об'єми палива, поставлені по довгострокових контрактах з нафтовою прив'язкою. Якщо ця тенденція продовжиться, "Газпрому" навряд чи вдасться виконати свій план і до 2020 року зайняти 30% європейського газового ринку.

Постачання газу, прив'язані до спотових котирувань, цього року можуть вперше скласти більше половини всього імпорту палива європейськими країнами, передає Bloomberg з посиланням на аналітиків Societe Generale. За підсумками минулого року частка таких постачань в загальному об'ємі складала близько 45%, останнє припало на прив'язаних до цін на нафту контракти "Газпрому" і норвезької Statoil.

З початку поточного року обсяг торгів на європейських майданчиках нестримно збільшувався: у квітні на одному з найбільших центральноєвропейських майданчиків - Central European Gas Hub (CEGH) - він досяг рекордних 4,2 млрд куб. м, що на 25% вище за квітень 2011 року. При цьому зростання було зафіксоване і в порівнянні з початком року: у лютому і березні продажі були на рівні 3,9 млрд куб. м. На голландській TTF за перші три місяці цього року об'єми торгів збільшилися на 35% і досягли 54,2 млрд куб. м.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що ні Південний, ні Північний російські потоки не зможуть забезпечити потреби Європи в газі.