ua en ru

Азаров: Ні Південний, ні Північний російські потоки не зможуть забезпечити потреби Європи в газі

Ні Південний, ні Північний російські потоки не зможуть забезпечити потреби Європи і ніколи не стануть альтернативою української газотранспортної системи. Про це сьогодні під час під час зустрічі з членами міжнародного клубу парламентаріїв і експертів ЄС-України сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Побудувавши два газопроводи, Росія чомусь думає, що вона повністю позбудеться від залежності транзиту через Україну. Ніколи цього не буде, тому що ні Південний, ні Північний потоки не володіють можливостями складування газу. Бо підземні газосховища є тільки у нас і потужності їх колосальні... Тому ніякої особливої ​​альтернативи ні Південний, ні Північний потік не представляють", - сказав Азаров.

Також він зазначив, що для України зараз дуже важливим питанням є можливості модернізації ГТС. "Це найнадійніший і найдешевший газотранспортний шлях до Європи і ми готові забезпечити його надійну роботу і після модернізації він зможе прокачувати близько 200 млрд куб м газу", - додав прем'єр.

Також він підкреслив, що ідея будівництва Південного потоку є абсолютно нерентабельним проектом. "Проект цей абсолютно неекономічний, нерентабельний, він ніколи не окупиться в найближчі років 20, але він політично доцільний", - сказав Азаров.

Україна зараз є основним транзитером російського газу в Європу, дозволяючи прокачувати близько 120 млрд кубометрів російського газу в напрямку Європи в рік. Проте останнім часом "Газпром" активно працює над альтернативними проектами - "Південним потоком" і розширенням "Північного потоку". У Москві вже заявили, що після завершення обох "потоків" значення України як транзитера російського газу знизиться до нуля.