ua en ru

Спецслужби ФРН зайнялися розслідуванням російської пропаганди

Спецслужби ФРН зайнялися розслідуванням російської пропаганди Фото: Федеральна розвідувальна служба Німеччини

Офіційно уряд Німеччини відмовився прокоментувати це повідомлення

Німецька службу розвідки BND і Федеральне відомство з охорони конституції за дорученням уряду ФРН перевіряють, чи не вдається Росія до методів радянського КДБ з метою вплинути на політичні дебати та суспільну думку в Німеччині. Про це пише газета Süddeutsche Zeitung з посиланням на інформовані джерела, передає Deutsche Welle.

За даними видання, мова йде про методи дезінформації, які в роки холодної війни називалися "активними заходами".

Офіційно уряд ФРН відмовилася прокоментувати це повідомлення, однак Süddeutsche Zeitung зазначає, що результатів перевірки з великим інтересом чекають і відомство федерального канцлера, і особисто канцлер Ангела Меркель (Angela Merkel), і весь зовнішньополітичний апарат у Берліні.

Як зазначає газета, зовнішньополітична служба ЄС з 28 жовтня минулого року публікує щотижневі звіти про російської дезінформації. Протягом останніх тижнів з'являється все більше вказівок на те, що Росія прагне цілеспрямовано впливати на Німеччину. Особливо уряди східноєвропейських країн то і справа заявляють, що Москва прицільно використовує державні ЗМІ, щоб сіяти розбрат між європейцями.

На думку експертів з Росії, в даний час мова йде не про окремих "уколах", а про систематичну дестабілізації Німеччини, яка вважається надійною опорою західного співтовариства.

"Якщо хтось бажає створити нову систему в Європі, то він мусить взятися за Німеччину та її канцлера", - пояснив високопоставлений німецький чиновник.

Нагадаємо, НАТО планує створити департамент по боротьбі з російською пропагандою.