ua en ru

Спецпредставник ООН не зміг отримати доступ до в’язниць Криму, де утримують українців

Спецпредставник ООН не зміг отримати доступ до в’язниць Криму, де утримують українців Фото: Ніль Мельцер (uacrisis.org)

Ув'язнені на Донбасі поскаржились спецпредставнику ООН на тортури

Росія не надала спецпредставнику ООН доступ до в’язниць окупованого Криму Спеціальний представник ООН з питання катувань та інших жорстоких видів поводження Нільс Мельцер не зміг отримати від Росії вільний доступ до в’язниць на тимчасово окупованих територіях України, зокрема Криму. Про це Мельцер сказав у п'ятницю, 8 червня, передає "Український кризовий медіа центр".

За його словами, він не зміг відвідати в’язниці в Автономній Республіці Крим, хоча дозвіл на це від української влади був наданий.

"Я також намагався узгодити візит моєї делегації до Криму з владою Російської Федерації. РФ позитивно відгукнулася на моє прохання, але поставила вимогу, щоб такий доступ здійснювався відповідно до процедур, необхідних для офіційного візиту на територію Росії. Тому я не зміг отримати доступ до Криму у рамках мого поточного візиту до України", - пояснив Мельцер.

Разом з тим, він отримав обмежений доступ до в’язниць СІЗО №5 у Донецьку та колонії №19, 24 неподалік Луганська.

"Мені прикро повідомити, що під час мого візиту на територію, яку контролюють збройні формування у Донецьку та Луганську, доступ до місць позбавлення волі не відповідав вимогам мого мандату", - наголосив Мельцер.

Ув'язнені повідомили спецпредставникові, що їх допити супроводжуються побиттям руками і ногами, імітаціями кари і задушення, а також погрозами сексуального насильства.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України ідентифікувала шістьох бойовиків, які катували українських заручників на Донбасі.