ua en ru

Фахівці "Дніпрогазу" виявили 1,5 тис. фактів порушень правил безпеки споживачами

Фахівці "Дніпрогазу" виявили 1,5 тис. фактів порушень правил безпеки споживачами Фото: газ (РБК-Україна)

З початку року "Дніпрогаз" провів планово-технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів та приладів в 52 тис. домоволодіннях

З початку року виробничо-експлуатаційні служби ПАТ "Дніпрогаз" провели планово-технічне обслуговування (ПТО) внутрішньобудинкових газопроводів та газових приладів в 52 тис. домоволодіннях Дніпра та Дніпровського району. Про це повідомили в прес-службі "Дніпрогазу".

Повідомляється, що під час ПТО фахівці зафіксували приблизно 1,5 тис. порушень правил безпеки систем газопостачання. З них, через несправності в роботі димових і вентиляційних каналів станом на 1 червня від газопостачання відключено понад 300 будинків майже 100 побутових газових приладів.

Як розповіли в компанії, фахівці ПАТ "Дніпрогаз" регулярно перевіряють стан газового обладнання у споживачів. Під час ПТО вони обстежують внутрішньобудинкові газопроводи, газові прилади і ліквідують виявлені витоку блакитного палива. Найчастіше співробітники компанії виявляють у споживачів типові порушення, пов'язані з недостатньою або відсутньою вентиляцією в приміщенні, використанням відповідають технічним вимогам газових приладів, самовільною заміною або ремонтом обладнання без проектно-технічної документації.

"Значну загрозу здоров'ю та життю мешканців газифікованих квартир та будинків створюють наявні порушення в роботі димових і вентиляційних каналів, - пояснює технічний директор ПАТ "Дніпрогаз" Юрій Безпрозваний. - Виявляючи подібні порушення, які можуть стати причиною виникнення аварійної ситуації, працівники газової компанії у відповідності з правилами безпеки систем газопостачання зобов'язані припинити подачу газу до моменту усунення недоліків".

Утримання димових та вентиляційних каналів (ДВК) в робочому стані та своєчасне виконання їх ремонту та прочищення особливо важливо для споживачів, які користуються газовими котлами та водонагрівачами з відводом продуктів згоряння в димохід, підкреслили в прес-службі "Дніпрогазу". Законодавчо встановлено, що періодичну перевірку і прочищення ДВК можуть виконувати спеціалізовані організації, які мають відповідний дозвіл Державної служби України з питань праці. Надання цих послуг платне, вартість визначається організацією-виконавцем, а результати перевірки ДВК оформляються відповідним актом.

"Крім того, під час експлуатації газових приладів споживачам слід дотримуватися простих правил безпеки: провітрювати приміщення, обов'язково перевіряти тягу, стежити за справністю обладнання, не затуляти отвори димоходів. Саме від цього залежить безпека самих споживачів газу та їх близьких", - підкреслили в "Дніпрогазі".