ua en ru

Створення пан'європейського рейтингового агентства під прапором ЄС найближчим часом малоймовірне, - експерт

Досягнення швидких результатів у створенні пан'європейського рейтингового агентства вбачається малоймовірним - європейська практика показує, що подібні рішення визрівають довго, вважає директор рейтингового агентства "IBI Рейтинг" Григорій Перерва.

Як відзначає експерт, минулий рік пройшов в невдалих спробах створення пан'європейського агентства під прапором ЄС. "Такий задум, на мій погляд, малоймовірний: оцінки рейтингового агентства, що існує на гроші Євросоюзу будуть викликати сумнів у його об'єктивності досить тривалий період часу. Тому зараз почала визрівати нова ідея - об'єднання національних європейських рейтингових агентств для виходу на ринок суверенних кредитних рейтингів", - упевнений Перерва.

На його думку, на сьогоднішній день більшість європейських рейтингових агентств не мають ні достатнього досвіду ні інфраструктури для здійснення глобальних рейтингових оцінок. Їх об'єднання може дати певний ефект, якщо вдасться вирішити цілий ряд фінансових і організаційних питань, які в цьому випадку неодмінно виникнуть. І, природно, заручитися реальною, а не декларативною підтримкою офіційних осіб Євросоюзу.

Черговий сплеск цікавості до виведення на авансцену Європейського рейтингового агентства, нагадує експерт, не випадковий. На його думку, ситуація, яка склалася на початок 2012 р. виглядає досить сприятливою, з точки зору лобіювання європейськими інституціями появи нового гравця на ринку рейтингових послуг, де до останнього часу діяли Fitch Ratings, Мoody's Investors Service і Standard & Рoor's - так звана "велика трійка".

"Неприйняття європейцями рейтингових оцінок, що виставляються американськими рейтинговими агентствами, існувала давно. Періодично ряд інвесторів висловлювали підозру, що при присвоєнні рейтингів країнам, провідним європейським банкам або компаніям, відбувається з урахуванням політичних інтересів США. Свого піку напруга досягла на початку цього року, коли Standard & Рoor's знизило рейтингові оцінки дев'яти з 17 країн єврозони. Після цього про необхідність посилення ролі європейських рейтингових агентств на вищому рівні в ЄС заговорили з новою силою", - відзначає Перерва.

"З українського досвіду можу зазначити, що міжнародні агентства гірше розуміють місцеві реалії, що підсилює ймовірність їх помилки при оцінці за національною рейтинговою шкалою. Однак, маючи великий досвід порівняння на міжнародному рівні, вони досить об'єктивні при визначенні кредитних рейтингів за міжнародною шкалою", - вважає директор "IBI Рейтинг".

"На мій погляд, причина невдоволення європейців більш прозаїчна. Прямих важелів впливу на американські рейтингові агентства у ЄС немає, тому виникають складності з захистом власних інтересів. Немає і відомого європейського рейтингового агентства, оцінки якого можна розглядати в якості альтернативи. І на сьогодні саме останнє є найбільшим головним болем для Європи", - упевнений Перерва.

На думку експерта, в будь-якому випадку, 2012 р. повинен стати роком посиленої підготовки для появи нового гравця на ринку Європейського рейтингування. У цей період можна чекати і тривалого невдоволення діями "великої трійки", і спроб внесення змін у нормативну базу, що стосується використання кредитних рейтингів і заяв про готовність приміряти на себе корону "пан'європейського рейтингового агентства" з боку окремих учасників фінансового ринку.

"Досягнення швидких результатів здається малоймовірним - європейська практика показує, що подібні рішення визрівають довго...Але, варто очікувати, що в найближчі кілька років монополію "великої трійки" на винесення рейтингових оцінок для Європи буде порушено", - відзначає Перерва на закінчення.