ua en ru

Створено ТСК ВР з питань фінансових зловживань в МОЗ

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань фінансових зловживань в МОЗ, передає кореспондент РБК-Україна.

За відповідне рішення проголосували депутати всіх фракцій, включаючи 12 нардепів від Партії регіонів (Владислав Атрошенко, Анатолій Гіршфельд, Іван Куровський, Світлана Фабрикант, Ігор Шкіря, Ярослав Москаленко, Юрій Мірошниченко, Лариса Мельничук, Валентина Лютикова, Євген Карташов, Юлій Іоффе та Олександр Волков). До складу ТСК увійшли представники всіх фракцій.

Однією з причин створення ВСК у ВР називають необхідність розслідування закупівлі вакцини від гепатиту В у компанії «Фармстандарт-Біолєк», акціонером якої є син міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової.

Нагадаємо, днями Генпрокуратура винесла Мінохоронздоров'я подання з вимогою усунути порушення законів, допущені при закупівлі та застосуванні вакцин у 2011-2012 рр. У поданні зазначено, що протягом 2012 р. через щеплення проти гепатиту В неякісною вакциною виробництва компанії «Фармстандарт-Біолєк» постраждали 508 дітей.

«Міністерство мало всі можливості не допустити зловживання. Але навпаки, розвело корупцію. Ми володіємо інформацією, що міністерство за державні кошти - 1,8 млрд грн проводить закупівлі за завищеними цінами. Ліки купуються за цінами в три рази дорожче, ніж продаються в аптеках», - заявив ініціатор створення слідчої комісії, нардеп від «Батьківщини» Андрій Іванчук.

Лідер КПУ Петро Симоненко був ще більш категоричний. «Там треба пересаджати полміністерства. Сьогодні медицина працює за принципом: кому війна, а кому мати рідна. І багато громадян страждають, багато чесних лікарів, а, нажаль, державна система дає можливість збагачуватися окремим олігархам», - заявив він.

У свою чергу депутат Олег Ляшко закликав Богатирьову та інших чиновників піти з посад на час розслідування. «Сьогодні Міністерство охорони здоров'я - найбільш корумпована структура в Україні. Кожен з народних депутатів щодня отримує сотні звернень від людей з проханням допомогти з лікуванням. Ми звертаємося до міністерства - а у відповідь одні відписки. Скільки людей, скільки дітей помирає, не дочекавшись своєчасної медичної допомоги. Комісія за фактами корупції в МОЗ має бути створено, а міністр повинен негайно подати у відставку», - сказав Ляшко.

Читайте також: Рада має намір розслідувати зловживання чиновників Мінохоронздоров'я