ua en ru

Радник Путіна представить доповідь про подолання санкцій

Радник Путіна представить доповідь про подолання санкцій Фото: Президент РФ Володимир Путін

Доповідь включає ідею дозволу не платити за боргами країнам, які ввели санкції

Радник Президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв 15 вересня 2015 р. представить міжвідомчій комісії Ради безпеки РФ доповідь про додаткові заходи щодо подолання економічних санкцій проти РФ. Про це повідомляє "Комерсант".

Міжвідомча комісія Ради безпеки РФ з безпеки в економічній та соціальній сфері в закритому режимі заслухає доповідь Глазьєва з питання "Про додаткові заходи щодо нейтралізації загроз економічній безпеці РФ в умовах міжнародних санкцій".

Відзначається, що ідеї Глазьєва розбиті на шість блоків. Пропозиції стосуються грошово-кредитної політики, стабілізації курсу рубля, стабілізації цін, а також політики в галузі виплати приватного боргу Росії.

Розділ доповіді "Нейтралізація антиросійських санкцій" включає ідею дозволу компаніям оголошувати форс-мажор "стосовно кредитами, наданими країнами, які ввели фінансові санкції проти РФ" - насправді це приблизно дорівнює легалізації відмови від погашення всього приватного зовнішнього боргу. Резерви ЦБ, Резервний фонд і Фонд національного добробуту Глазьєв рекомендує перетворити на золото і "зобов'язання країн БРІКС", з якими слід створити "систему міжнародних банківських розрахунків, незалежну від тиску країн НАТО і заміну (доповнює) SWIFT" і "платіжну систему за банківськими картками", сумісну з китайської UnionPay. Нова ідея деофшоризації - розірвання угод щодо подвійного оподаткування з Кіпром і Люксембургом, 30% податок "на всі операції" з "не співпрацюють" з РФ офшорними юрисдикціями.

Нагадаємо, США та ЄС розглядають можливість введення нових санкцій проти РФ, якщо у самопроголошених ДНР/ЛНР відбудуться окремі від України "вибори".