ua en ru

Рада з питань судової реформи схвалила запуск Вищої ради правосуддя

Рада з питань судової реформи схвалила запуск Вищої ради правосуддя Фото: засідання Ради з питань судової реформи (прес-служби АПУ)

Про це повідомили сьогодні у прес-службі Адміністрації президента України

Рада з питань судової реформи на своєму черговому засіданні схвалила проект закону України "Про Вищу раду правосуддя", завданням якого є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, що набирають чинності 30 вересня. Про це повідомили сьогодні у прес-службі Адміністрації президента України.

"Рада з питань судової реформи працювала над проектом закону "Про Вищу раду правосуддя" майже 5 місяців - враховуючи не тільки підготовку тексту, а й дослідження міжнародного досвіду, узгодження з європейськими експертами, проведення декількох раундів громадських обговорень. Від якісної роботи цього нового конституційного органу багато в чому залежатиме ефективність реформи української системи правосуддя в цілому", - заявив заступник глави Адміністрації президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, додавши, що наступними кроками стане внесення законопроекту до парламенту і результативне голосування за нього найближчим часом.

За інформацією прес-служби, змінами до Конституції передбачено створення нового органу - Вищої ради правосуддя, який є колегіальним, незалежним, конституційним органом суддівського самоврядування.

"Утворення Вищої ради правосуддя впорядковує систему органів правосуддя, усуває дублювання повноважень і створює ефективний, прозорий і аполітичний механізм прийняття рішень про суддівській кар'єрі", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, як головний орган у питаннях суддівської кар'єри Вища рада правосуддя буде приймати рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надавати згоду на затримання судді або тримання під вартою або арештом; приймати рішення про тимчасове відсторонення судді від правосуддя, притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Як уточнили у прес-службі, Вища рада правосуддя складається із двадцяти одного члена, з яких десять - обирає з'їзд суддів України із числа суддів або суддів у відставці, двох - призначає президент України, двох - обирає Верховна Рада, по два члени обирають з'їзд адвокатів Україна, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

"Такий склад має забезпечити незалежність і деполітизацію цього органу, представництво в ньому різних частин юридичної професії і був підтриманий експертами Ради Європи, ОБСЄ та Венеціанської комісії. Проектом закону врегульовано порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя за прозорими конкурсними процедурами", - йдеться в повідомленні.

Рада з питань судової реформи схвалила запуск Вищої ради правосуддя

Нагадаємо, як заявляв раніше Філатов, команда, що займається судовою реформою, продовжить роботу.