ua en ru

Рада суддів наполягає на запровадженні механізмів держзахисту суддів

Рада суддів України наполягає на негайному запровадженні механізмів державного захисту суддів та працівників апарату судів

Рада суддів України наполягає на негайному запровадженні механізмів державного захисту суддів та працівників апарату судів. Про це йдеться у зверненні Ради суддів, повідомила прес-служба.

"Тривожні повідомлення про спроби проникнення до приміщень судів, протиправні вимоги щодо прийнятих судами рішень у конкретних справах, погрози суддям та працівникам апарату судів, інші форми тиску на суди та суддів надходять до Ради суддів України з різних регіонів України... Факти шантажу, грубого насильства стосовно суддів та фізичної розправи над ними мали місце протягом останніх років... Зазначені факти призводять до дестабілізації діяльності судової влади, становлять загрозу утвердженню в Україні. Рада суддів України наполягає на негайному запровадженні превентивних, захисних механізмів з метою недопущення аналогічних випадків у подальшому та ретельного об'єктивного розслідування всіх без винятку протиправних дій щодо життя та здоров'я суддів, працівників апарату судів та майна судів", - йдеться у зверненні.

Разом з тим, як зазначається, відновлення довіри до судової влади України є вимогою суспільства і спільним завданням усіх органів державної влади.

"Судді, як ніхто інший, зацікавлені в процесах очищення судової влади від тих, хто компрометує статус судді. Проте реальні зміни у сфері правосуддя можуть бути забезпечені шляхом системних зрушень, а не лише через кадрові зміни. Фрагментарні заходи є неефективними. Суспільству потрібен високоефективний механізм захисту прав і свобод, що може бути досягнуто лише за рахунок системного реформування законодавства, зокрема, вдосконалення судоустрою, модернізації судового процесу", - йдеться у заяві Ради суддів.

Тому Рада суддів "з метою вжиття заходів щодо відновлення довіри до судової влади" звернулася до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова щодо прийняття парламентом України законів та постанов стосовно судоустрою, судочинства і статусу суддів у суворій відповідності із міжнародними стандартами у сфері правосуддя та конституційними гарантіями незалежності суддів, не допускаючи погіршення статусу суддів та їх соціального захисту.

Також Рада суддів звертається до в.о. генерального прокурора України Олега Махніцького щодо необхідності посилення нагляду за додержанням законів стосовно забезпечення державного захисту судів, суддів і працівників апарату судів та їх сімей.

Крім того, судді звернулися до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо забезпечення громадського порядку в судах та охорони приміщень судів; захисту життя та здоров'я суддів, працівників апарату судів та учасників судового процесу.