ua en ru

Рада МВФ розгляне ситуацію в Україні до кінця 2013 р., після пост-моніторингу

Рада МВФ планує розглянути ситуацію в Україні до кінця 2013 р., після пост-моніторингу. Про це заявив на брифінгу директор департаменту комунікацій Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс, повідомляє прес-служба МВФ.

Рада МВФ планує розглянути ситуацію в Україні до кінця 2013 р., після пост-моніторингу. Про це заявив на брифінгу директор департаменту комунікацій Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс (на фото), повідомляє прес-служба МВФ.

"Співробітники фонду готуються до консультацій за Статтею VI в 2013 р. і, звичайно ж, пост-програмі моніторингу, розгляд якої планувалося на цю осінь. Це надасть можливість раді фонду, щоб обговорити виклики, які стоять перед Україною, до кінця 2013 р.", - заявив Райс.

За його словами, з часу останньої місії у квітні 2013 р. співробітники фонду проводили періодичні обговорення з українською владою на технічному рівні політику, яка могла б стати елементом комплексної програми, підтримуваної фондом. Але на політичному рівні така програма ще не обговорювалася.

Нагадаємо, раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що надання ЄС фінансової допомоги Україні залежить від угоди з МВФ.

Заборгованість України перед МВФ на 30 червня 2013 р. становила 5,27 млрд SDR (близько 8 млрд дол.), що становить 383,8% квоти країни.

Зараз Україна веде переговори з приводу відновлення співпраці з МВФ і сподівається найближчим часом підписати угоду з МВФ про відновлення кредитування на суму 15 млрд дол/

МВФ для відновлення співпраці вимагає, щоб дефіцит бюджету (без урахування дефіциту НАК "Нафтогаз") не перевищив 2% ВВП у нинішньому і 1,9% - у наступному році. Відповідно до закону України про державний бюджет на 2013 р. дефіцит держбюджету планується на рівні 50 млрд 432 млн грн, що становить 3,2% ВВП.

Раніше повідомлялося, що одним з ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення. Це один з ключових елементів оздоровлення державних фінансів, стан яких експерти МВФ оцінюють з урахуванням і фінансового стану НАК "Нафтогаз України" (а також обсягів держгарантій, які пропонується обмежити 8 млрд грн). Згідно з розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

Нагадаємо, після схвалення програми stand-by влітку в 2010 р. Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд дол У грудні 2010 р. був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд дол Після цього виділення коштів за програмі були заморожені через невиконання Україною ряду взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.