ua en ru

Рада міністрів ЄС розгляне ситуацію в Україні 20 січня

Міністри зовнішніх справ країн ЄС можуть обговорити події в Україні 20 січня в Брюсселі.

Міністри зовнішніх справ країн ЄС розглянуть події в Україні 20 січня в Брюсселі. Про це в своєму Twitter написав міністр зовнішніх справ Швеції Карл Більдт (на фото).

"Тривожні події в Україні повинні стати об'єктом обговорення главами МЗС у понеділок у Брюсселі. Не можна ставитися до подій у Києві як раніше", - написав Більдт.

Зазначимо, що сьогодні верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон закликала Президента України Віктора Януковича переглянути прийняті закони та привести їх у відповідність з міжнародними зобов'язаннями України. Також вона висловила занепокоєння щодо обмежень на право зборів і свободу слова.

Раніше свою стурбованість висловив комісар ЄС з розширення меж блоку Штефан Фюле.

"Глибоко стурбований новим законодавством, яке обмежує свободу громадян, суперечить її європейських прагнень та зобов'язаннями щодо угоди про асоціацію", - написав політик у своєму Twitter.

У свою чергу, міжнародні організації Freedom House і Transparency International закликали Януковича ветувати ці закони. У разі відмови вони розраховують, що міжнародне співтовариство чинитиме тиск на владу України.

"У разі відмови Віктора Януковича це зробити або під час підписання ним закону вимагаємо від Європейського союзу, США і міжнародних організацій ввести найжорсткіші санкції проти всіх посадових осіб, причетних до появи та вступу в дію законопроекту №3879", - зокрема йдеться у заяві Transparency International.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада прийняла низку законів без обговорення. У числі цих законів: посилення відповідальності за блокування будівель, арешти за носіння масок на мітингах, неузгоджену установку наметів, відповідальність за екстремістські заклики в Інтернеті. Також Рада віднесла громадські організації, що фінансуються з-за кордону, до іноземних агентів.