ua en ru

Transparency International просить міжнародне співтовариство зупинити тиск влади на громадські організації в Україні

Transparency International просить міжнародне співтовариство зупинити тиск влади на громадські організації в Україні.

Transparency International просить міжнародне співтовариство зупинити тиск влади на громадські організації в Україні. Про це йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", ініційований народними депутатами від Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Володимиром Олійником. Відповідний законопроект був зареєстрований за два дні до прийняття, 14 січня під №3879. Закон пропонує посилити заходи безпеки щодо окремих категорій осіб та об'єктів, збільшити санкції за деякі адміністративні та кримінальні правопорушення, встановити додаткові заходи впливу для охорони громадського порядку, прав і законних інтересів громадян".

"Transparency International Україна заявляє, що цей закон у разі його підписання Президентом України Віктором Януковичем знищить будь-які прояви громадянської непокори в Україні, починає репресії і перетворює Україну в диктатуру. Адже згідно із законом, накладенням штрафу, вилучення майна і тюремними термінами до 6 років покарають всіх, причетних до екстремістських дій. Такими автори закону, зокрема, вважають: рух у колонах у складі не більше п'яти транспортних засобів (всі учасники Автомайдану); здійснення діяльності інформаційного агентства без його державної реєстрації (всі незалежні інтернет-сайти); проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в органів державної влади (всі учасники Евромайдана)... і т.д.", - йдеться в заяві Transparency International.

Організація закликає міжнародне співтовариство вимагати від Президента України Віктора Януковича невідкладно ветувати проголосований законопроект №3879 і гарантувати українцям неухильне дотримання громадянських прав і свобод.

"У разі відмови Віктора Януковича це зробити або під час підписання ним закону вимагаємо від Європейського союзу, США та міжнародних організацій ввести найжорсткіші санкції проти всіх посадових осіб, причетних до появи та вступу в дію законопроекту №3879", - наголошується в заяві.