ua en ru

Рада Безпеки ООН висловила стурбованість ситуацією в Ємені

Рада Безпеки ООН в офіційній заяві висловила стурбованість ситуацією в Ємені, передає агентство Reuters. "Рада висловлює стурбованість погіршенням політичної ситуації, яка загрожує порушити процедуру переходу до демократичної влади після відходу Президента Салеха", - йдеться в заяві. - Рада також стурбована почастішанням актами тероризму".

Також в заяві йдеться про "стурбованість ради участю дітей у військових діях і настійно закликає всі сторони конфлікту відмовитися від даної практики".

Крім того, Рада Безпеки ООН "відзначає ті економічні та суспільні проблеми, з якими стикається Ємен, і готовий надати країні гуманітарну допомогу".

Масові заворушення в Ємені почалися в січні 2011 р., практично одночасно з аналогічними виступами в Тунісі, Єгипті та інших державах Північної Африки і Близького Сходу. Протестувальники вимагали відставки Салеха. Останній став припиняти виступи за допомогою поліції і армії. Пізніше на сторону опозиції перейшов ряд підрозділів єменських збройних сил, і боротьба за владу в державі поступово почала набувати озброєний характер.

23 листопада 2011 р. тоді Салех підписав у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді угоду з представниками опозиції про передачу влади. Угода про мирну передачу влади в Ємені було розроблено за ініціативою Ради співробітництва арабських держав Перської затоки. Воно гарантувало Салеху і членам його сім'ї імунітет від кримінального переслідування в обмін на передачу влади Хаді, який тоді займав пост віце-президента країни.