ua en ru

У Радбезі ООН знайшли можливість обійти вето Росії в питанні Сирії

У Радбезі ООН знайшли можливість обійти вето Росії в питанні Сирії Фото: Радбез ООН

Постпреди ООН можуть скористатися резолюцією Генасаблеї ООН 1950 року

Західні країни знайшли рішення, як можна обійти право вето Російської Федерації (РФ) в Раді безпеки ООН у розгляді питання про застосування хімічної зброї в Сирії. Про це пише The Guardian.

Повідомляється, що західні країни можуть використовувати резолюцію Генеральної асамблеї ООН, прийняту в 1950 році. Резолюція під назвою "Єдність заради миру" дозволяє дев'яти з 15 членів Ради безпеки ООН обійти вето Росії і передати питання на голосування Генеральної асамблеї.

За даними The Guardian, ситуацію в Сирії обговорювали постпреди при ООН на зустрічі в Швеції за зачиненими дверима. Постпреди висловили побоювання, що відсутність механізму встановлення відповідальності не тільки дає Сирії свободу продовжувати використання хімічної зброї, але й завдає серйозного удару по міжнародному порядку.

Також у статті зазначається, що РФ вже 11 раз скористалася правом вето з метою блокувати дії, спрямовані проти її союзника - Сирії.

"Вето Росії не повинно призвести до закінчення колективних зусиль в ООН. Міжнародне співтовариство зобов'язане закликати до відповідальності за використання хімічної зброї і покласти кінець жахам конфлікту в Сирії", - наводить The Guardian слова глави міжнародної організації Amnesty International Іена Мартіна.

Зазначимо, після того, як в сирійському місті Дума 7 квітня 2014 року внаслідок хімічної атаки загинули понад 70 осіб, США, Велика Британія і Франція 14 квітня 2018 року завдали авіаудари по об'єктах хімічної зброї в Сирії. Росія, чиї війська є в Сирії союзниками урядових військ президента країни Башара Асада, назвала дії США і союзників "агресією проти Сирії". Також РФ скликала засідання Радбезу ООН.

Нагадаємо, Радбез ООН відхилив російську резолюцію, в якій засуджувалися удари США, Великобританії і Франції щодо Сирії. На підтримку проекту документа проголосували тільки Росія, Китай і Болівія. Голоси проти подали вісім країн, чотири держави утрималися.