ua en ru

Сонячні та вітрові електростанції не несуть жодної загрози для енергосистеми, - "Укренерго"

Сонячні та вітрові електростанції не несуть жодної загрози для енергосистеми, - "Укренерго" Фото: "Укренерго" (ua.energ)

"Укренерго" зробило заяву у відповідь на лист СБУ про можливу дестабілізацію роботи енергосистеми України

Об’єкти відновлюваної енергетики (сонячні та вітрові електростанції), які працюють в об’єднаній енергосистемі України, не несуть жодної загрози для енергетичної безпеки держави та сталої і надійної роботи енергосистеми країни. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву НЕК "Укренерго".

"НЕК "Укренерго" не допустить жодних збоїв в роботі об’єднаної енергосистеми України чи перенавантажень в електромережах, тим паче обмежень роботи атомних електростанцій", - йдеться в заяві.

Як нагадали в компанії, 29 вересня був опублікований лист СБУ до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в якому йдеться про можливу дестабілізацію роботи енергосистеми України через надмірну видачу технічних умов на приєднання об’єктів відновлюваної енергетики з боку НЕК "Укренерго".

За даними "Укренерго", в листі СБУ використані матеріали внутрішньої перевірки відокремленого підрозділу Укренерго "Науково-дослідний центр розвитку ОЕС України", яку ініціювало саме "Укренерго" і до якої за його ініціативою приєдналися двоє представників СБУ. "Відповідно, технічні висновки в листі СБУ зроблені фахівцями ДП НЕК "Укренерго" і передані до Служби безпеки на ознайомлення у вигляді звіту робочої групи Укренерго", - зазначили в компанії.

"Протягом року ми відкрито говоримо про проблеми, пов’язані із розвитком "зеленої" генерації, в тому числі й про ті, які наведені в листі СБУ на основі наших же висновків. Зокрема, про те, що стрімке збільшення питомої ваги ВДЕ в енергосистемі може спричинити проблеми з її балансуванням. Однак будь-які обмеження приєднання ВДЕ та надання технічних умов заборонені Кодексом системи передачі", - наголошується в заяві.

Зокрема, у в квітні 2018 року Укренерго публічно заявило про необхідність будівництва в енергосистемі 2500 МВт високоманеврених потужностей і запровадження системи точного прогнозування роботи ВДЕ для вирішення проблем росту "зеленої" енергетики до 2025 року.

"За результатами аналізу ми змоделювали кілька сценаріїв розвитку подій за умови, якщо не буде вжито заходів для належного балансування "зеленої" енергетики. Зокрема, основними негативними наслідками стане обмеження ВДЕ з компенсацією "зеленого" тарифу за невироблену електроенергію, або ж нарощення обсягів вугільної генерації і обмеження атомної з огляду на необхідність збільшення можливостей для балансування. Обидва сценарії стануть суттєвою перешкодою для подолання залежності від викопного палива й поліпшення екології в державі", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, у вересні Служба безпеки України (СБУ) підписала меморандум з енергетичною компанією "Укренерго" та ПАТ "Укргідроенерго" для протидії кіберзагрозам.

Як повідомляло РБК-Україна, Кабінет міністрів 3 жовтня затвердив наглядову раду НЕК "Укренерго". До наглядової ради компанії увійшли чотири незалежних члена і три представника від Кабміну.