ua en ru

СБУ підписала меморандум про кіберзахист з "Укренерго" та "Укргідроенерго"

СБУ підписала меморандум про кіберзахист з "Укренерго" та "Укргідроенерго" Ілюстративне фото (pixabay.com)

Документ повинен забезпечити обмін з СБУ інформацією про кіберзагрози

Служба безпеки України (СБУ) підписала меморандум з енергетичною компанією "Укренерго" та ПАТ "Укргідроенерго" для протидії кіберзагрозам. Про це повідомили в прес-центрі СБУ.

Зазначається, що документ має забезпечити обмін інформацією з СБУ щодо кібернетичних загроз з використанням платформи MISP-UA зі стратегічно важливими підприємствами енергетичної галузі України.

"Обмін матеріалами, зокрема технологічною інформацією про реалізовані та потенційні кіберзагрози відбуватиметься в режимі реального часу. Така міжвідомча взаємодія сприятиме ефективному реагуванню з боку української спецслужби на кібернетичні атаки, насамперед високого ступеня складності", - заявили у відомстві.

У Службі безпеки наголосили, що Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки готовий і надалі надавати необхідний захист не тільки об’єктам критичної інфраструктури, державним установам та підприємствам.

"Будь-який представник великого, середнього та навіть малого бізнесу може звернутися до центру за консультаціями та допомогою", – наголосив Голова СБУ Василь Грицак.

Крім того, співробітники Ситуаційного центру на базі платформи з відкритим програмним кодом MISP, створили систему збору і обробки інформації щодо інцидентів кібербезпеки та обміну технічними даними об’єктів критичної інфраструктури з СБУ в режимі реального часу.

Зазначається, що ця платформа широко використовується в усьому світі, а також відповідає міжнародним стандартам ЄС та НАТО і застосовується основними міжнародними суб’єктами у сфері кібербезпеки FIRST, CIRCL, CiviCERT, NATO NCI Agency.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що країни-учасники НАТО допоможуть протидіяти кібератакам з боку Російської Федерації під час проведення майбутніх виборів в Україні.

Крім того, раніше повідомлялося, що українська кіберполіція постійно фіксує та попереджає кібератаки, які надходять з території Російської Федерації. Як зазначалось, ці атаки несуть за собою як загальнокримінальний характер, так і активний характер кіберінцидентів на незаконне здобуття інформації.