ua en ru

Збереження цілісності України не повинно бути справою змови еліт, - Медведчук

Офіційний Київ готовий на компроміс з регіонами лише в тій мірі, в якій це відповідає інтересам місцевих еліт. Позиція ж більшості виборців південного сходу при цьому ігнорується. Про це заявляє лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Він повідомив, що днями звернення голови Донецької обласної ради Андрія Шишацького до віце-прем'єра Володимира Гройсмана, присвячене проблемам децентралізації влади, набуло публічного розголосу.

"Як стверджує Андрій Шишацький, лист знайшов підтримку у віце-прем'єра "з цілої низки питань, і частина пропозицій розглядатиметься урядом в концепції реформи місцевого самоврядування", - зазначив Медведчук.

Лідер руху заявив, що такі дії можна було б розглядати як якісь позитивні тенденції, однак є певні спірні моменти, оскільки Кабінет Міністрів прийняв до розгляду лише "частину пропозицій", що виходять з Донецька. "Також впадає в очі, що програма А. Шишацького відрізняється підкресленою помірністю і стриманістю", - підкреслив він.

"Враховуючи ті обставини, що нині можновладці в Києві діють в умовах, які примушують їх до "покупки лояльності" регіональних лідерів, щоб знайти в них союзників з приборкання невдоволення громадської думки східних і південних областей, доводиться робити і зовсім невтішні припущення. - зазначив лідер "Українського вибору", - А саме: концепцію реформування місцевого самоврядування легко можуть здати в утиль, як тільки зміниться політична кон'юнктура і необхідність у демонстративній готовності шукати баланс у відносинах між центром і регіонами відпаде. Таким чином, все легко повернеться на круги своя".

Медведчук наполягає на тому, що збереження і зміцнення цілісності української держави не може і не повинно бути справою змови еліт. Воно вимагає серйозних кроків назустріч самій широкій громадській думці південно-східних та інших регіонів, які забезпечать кожному громадянину країни стійку впевненість у тому, що він живе у власному будинку, а його права надійно захищені. "Саме на забезпечення такого порядку, на мій погляд, спрямований Концепт федеративної реформи, запропонований "Українським вибором". До його обговорення я закликаю всіх, хто небайдужий до долі нашої держави", - резюмував політик.