ua en ru

Медведчук попереджає про зростання безробіття після підписання договору про ЗВТ з ЄС

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук попереджає про зростання безробіття після підписання договору про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.Такое думку він висловив у своєму блозі.

"Чи не щотижня українські чиновники та їхні європейські колеги роблять заяви про прогрес у справі підписання договору про зону вільної торгівлі та асоціацію з ЄС. Схоже, цей прогрес (якщо тільки можна таким словом назвати здачу національних інтересів) дійсно має місце в реальності. Представники МЗС кажуть про дострокове виконання 8 з 11 умов Євросоюзу, їхні партнери з Єврокомісії підтверджують плани листопадового підписання. Тобто не виключено, що нинішній владі й правлячій партії судилося завершити справу, розпочату В.Ющенком і його "помаранчевою" командою", - пише Медведчук.

На думку політика, перешкодити підписанню цієї угоди непросто, коли "еліти фактично зрадили власний народ".

"Потрібно, втім, віддати належне, - за винятком комуністів. Це єдина парламентська партія, яка, як і обіцяла, виступила проти зони вільної торгівлі з ЄС. Що стосується інших, то один в один повторюється ситуація 2008 року, коли між нібито безкомпромісними політичними баталіями "не на життя, а на смерть" разом з блокуванням трибуни раптом влада і опозиція ратифікують протокол про вступ до СОТ більшістю більше 400 депутатів. Або депутатських карток, якщо точніше. Сьогодні сором'язливо замовчують, у що країні вже обійшовся той "тріумф політичного єднання", - заявив Медведчук.

За аналогією політик підкреслює, що зараз у Верховній Раді припинилися бійки, питання про проведення референдуму з даного питання також не піднімається.

"По відношенню до ЗВТ виникла парадоксальна ситуація. Влада і опозиція не стільки об'єдналися в цьому питанні, скільки намагаються перегнати один одного - хто краще тягне Україну до Європи. Уряд поспішає записати угоду з ЄС у свої успіхи, опозиція ж користується таким евфемізмом, як "примус влади до європейської політики". Така одностайність вселяє в політиків впевненість, що питання можна вирішити виключно у своєму елітарному середовищі. Не звертаючись і не прислухаючись до громадської думки. Як і зі вступом до СОТ або багатьма іншими аналогічними випадками", - пише Медведчук.

Водночас, політик акцентує увагу на економічних наслідках підписання угоди про вільну торгівлю.

"Про цифри торгового балансу на перший же рік після підписання договору про асоціацію. Про зростання безробіття, випереджати темпи якого будуть тільки доходи окремих бізнесменів від політики, які в нинішніх переговорах прямо обумовлюють преференції для свого товару на європейських ринках. Все це, на жаль, скоро ми побачимо і так, але вже у форматі звітів, а не прогнозів. Але набагато важливіше буде те, як до цих рішень і угодам ставиться народ ", - пояснив Медведчук.

Також політик нагадав, що будь-які договори, в тому числі міжнародні, можуть бути переглянуті. За його словами, будь-яка влада може помінятися, а політичний курс буде стабільним тільки тоді, коли його розуміють, приймають і підтримують громадяни країни.

"У цьому конкретному випадку ряд політиків, діючи в особистих інтересах, збирається нав'язати країні кабальну економічну угоду (до речі, це саме те, в чому звинувачували Юлію Тимошенко). Чим вони в черговий раз протиставляють себе і країні, і своєму народу", - підсумував Медведчук.

Читайте також: Референдум з інтеграційного вектору України слід провести, поки він ще актуальний, - Медведчук