ua en ru

Співавтор меморандуму про без'ядерний статус України стала замгенсека НАТО

Співавтор меморандуму про без'ядерний статус України стала замгенсека НАТО Фото: Роуз Ґаттемоллер стане першою жінкою на цій посаді

У Конгресі США назвали її ставлення до Росії надто поблажливим

Співавтор меморандуму про без'ядерний статус України Роуз Ґаттемоллер стала заступницею генерального секретаря НАТО. Єнс Столтенберґ призначив її на цю посаду 27 червня, передає Голос Америки.

Зазначено, що Ґаттемоллер стане першою жінкою на цій посаді в історії Північноатлантичного альянсу.

Повідомляється, що Ґаттемоллер - кар’єрний дипломат США, кандидатуру якої президент Барак Обама висунув ще у березні. Тоді низка республіканців у Конгресі (зокрема палкі прихильники України: Джон Корнин, Деймс Ріш і Марко Рубіо) висловили своє застереження, назвавши її ставлення до Росії надто поблажливим.

"Роуз Ґаттемоллер принесе в НАТО багатий досвід у ділянках контролю обігу зброї та відносин із Росією", - заявив Столтенберґ.

Він назвав призначення першої жінки на посаду заступника генсека "віхою" для Альянсу.


Ґаттемоллер, серед іншого, брала участь у роботі над Будапештським меморандумом про без'ядерний статус України в обмін на гарантії суверенітету та безпеки з боку США, Великобританії та РФ.

На своєму персональному акаунті у Twitter Ґаттемоллер неодноразово називала відмову України від ядерної зброї історичною подією.

У жовтні 2015-го вона заявляла, що порушення Росією меморандуму "небезпечне і викликає занепокоєння".

Ґаттемоллер нині обіймає посаду заступника державного секретаря США з питань контролю обігу зброї і міжнародної безпеки. А вже з 1 жовтня вона замінить на посаді заступника генсека НАТО Александра Вершбоу, який відомий гострою критикою дій Росії.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Великобританії Майкл Фаллон запевнив, що рішення про вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу не вплине на військові зобов’язання країни перед НАТО і ЄС.