ua en ru

Із вступом в силу відповідного закону, зберігання зерна може подорожчати, - експерти

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно", який було прийнято Верховною Радою України 20 листопада 2012 р. і який має набути чинності 18 квітня 2013 р., може призвести до значного зростання вартості послуг зі зберігання зерна та відмови товаровиробників від його зберігання на сертифікованих складах. Про це повідомляють у відкритому листі до міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка директор київського представництва Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами Анна Голодова, виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко, президент Американської торгівельної палати в Україні Хорхе Зукоскі, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко та президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Закон містить низку недоліків, які можуть ускладнити функціонування зернового ринку України та можуть призвести до значного зростання вартості послуг зі зберігання зерна та відмови товаровиробників від його зберігання на сертифікованих складах, йдеться у листі.

З положень, що можуть зашкодити, експерти відзначили також необхідність гарантування зобов'язань зернових складів за власним зерном, що не підлягає під відшкодування Гарантійного фонду, але може суттєво збільшити витрат зернових складів.

Крім того, відсутність в законі детально визначених правових норм, які б забезпечували захист прав кредиторів в операціях із зерном приведе до зростання витрат за зберігання зерна не сприятиме підвищенню ліквідності складських документів.

Також відсутність можливості застосування альтернативних форм гарантування зобов'язань зернових складів (банківські гарантії, страхування відповідальності третіх осіб) приведе до подвійних витрат на гарантування за складськими документами, оскільки значна кількість зернових складів вже використовує такі форми гарантії на практиці.

Громадські професійні організації АПК просять Присяжнюка внести зміни до даного закону.

Читайте також: Залишок зерна на підприємствах України зменшився на 34% - до 15,6 млн т