ua en ru

РНБО має контролювати доопрацювання енергостратегії України до 2030 р., - НЕЦУ

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) звернувся до Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) з вимогами взяти під свій контроль доопрацювання проекту оновленої енергетичної стратегії України до 2030 р. Про це повідомляє прес-служба НЕЦУ.

У відкритому листі до секретаря РНБО наголошується, що наразі проект оновленої енергетичної стратегії не враховує сучасних викликів енергетичній та національній безпеці України, оскільки концентрується переважно на збільшенні видобутку та споживання викопних паливно-енергетичних ресурсів. В зверненні зазначається, що закладені в стратегії цілі стримують розвиток сектору відновлювальної енергетики та енергозбереження, які мають високий потенціал залучати іноземні інвестиції, але й ведуть до невиконання міжнародних зобов'язань України.

"Встановлена в проекті енергостратегії ціль з відновлювальної енергетики в 4,6% у виробництві електроенергії до 2030 р. не відповідає сучасним тенденціям розвинутих країн світу та спровокує відставання інноваційних технологій в Україні, - переконаний Артур Денисенко, експерт з енергетичної політики НЕЦУ. - Це погіршить стан енергетичної та національної безпеки України".

В листі пояснюється, що в енергостратегію необхідно включити більш амбітні цілі та ряд заходів, які дозволять знизити споживання паливно-енергетичних ресурсів та енергоємність української економіки. Також обґрунтовується потреба впроваджувати відновлювальні джерела енергії та заходи з енергозбереження, щоб знизити залежність від зовнішнього постачання енергоресурсів та зменшити навантаження на навколишнє природне середовище.

НЕЦУ також запропонував створити за ініціативи Президента України та РНБО експертну групу з широким залученням громадськості та задіяти її у процесі доопрацювання оновленої енергетичної стратегії України на період до 2030 р.

Зазначимо, Міненерговугілля представило енергетичну стратегію в кінці червня 2012 р.

Читайте також: Частка альтернативної енергетики в Енергостратегії України до 2030 р. складе лише 2%, - експерти