ua en ru

Смоленська катастрофа: РФ погодилася оглянути уламки літака

Смоленська катастрофа: РФ погодилася оглянути уламки літака Фото: катастрофа під Смоленськом (Wikimedia Commons/Bartosz Staszewski)

Проведення додаткового огляду речових доказів заплановано з 3 по 7 вересня

Слідчий комітет Росії задовольнив запит Польщі і дозволив додатково оглянути уламки літака Ту-154М, на якому у 2010 році під Смоленськом розбився президент Польщі Лех Качинський. Про це повідомляється на сайті російського відомства.

Повідомляється, що з 3 по 7 вересня 2018 року слідчим комітетом РФ заплановано проведення в присутності польських представників додаткового огляду речових доказів, які зберігаються в місті Смоленську.

"В ході слідства від компетентних органів Республіки Польща надійшов запит про проведення процесуальних дій на території Російської Федерації. Слідчим комітетом запит задоволено, і з 3 по 7 вересня 2018 року заплановано проведення в присутності польських представників додаткового огляду речових доказів - агрегатів, подсистем і конструктивних елементів літака Ту-154М, що зберігаються в м. Смоленську", - йдеться в повідомленні.

У СК Росії пообіцяли передати результати проведення процесуальних дій польській стороні "в установленому законодавством порядку".

Нагадаємо, 10 липня Росія відмовилася надати можливість Польщі провести реконструкцію літака Ту-154М. Раніше підкомісія по справах дослідження в рамках розслідування авіакатастрофи літака Ту-154М виявила сліди вибухових речовин. Залишки вибухових речовин були щонайменше на 107 елементах літака, насамперед на металевих частинах крісел. Хімічні сполуки, такі як гексоген, тетранітропентаеритрит і динітротолуол, знайдені також на фрагментах килимового покриття.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Північний" біля Смоленська розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинули 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ої річниці Катинського злочину.