ua en ru

Смоленська катастрофа: Польща поскаржиться в ICAО через відмову РФ скласти уламки літака

Смоленська катастрофа: Польща поскаржиться в ICAО через відмову РФ скласти уламки літака Фото: катастрофа під Смоленськом (Wikimedia Commons/Bartosz Staszewski)

У Польщі вважають, що Росія пішла "шляхом найменшого опору"

Польща може поскаржитись до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) на РФ, яка не дозволяє скласти в один фрагмент уламки літака Ту-154М, на якому у 2010 році під Смоленськом розбився президент Польщі Лех Качинський. На цьому наголосив голова урядової підкомісії з розслідування причин Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич, інформує Polskie radio24.

Він додав, що йдеться про те, щоб змусити Росію здійснювати необхідні процедури.

"Якщо російська сторона не погоджується скласти уламки літака, то слід звернутися до ICAO",- заявив Мацеревич.

За його словами, урядова підкомісія розглядає можливість звернення у цій справі до глави МЗС Польщі, аби він направив відповідний лист до ICAO.

Раніше польська підкомісія звертала увагу, що ICAO у своїй інструкції (Manual of Aircraft Accident and Incident Investigation Doc. 9756 patr.3, chap.8) визнає реконструкцію розбитого літака “дуже важливою і потрібною” для з'ясування причин катастрофи.

На думку Мацеревича, Росія пішла "шляхом найменшого опору", дозволивши польській експертній комісії, яка перебуває в Смоленську з 3 по 7 вересня, не скласти елементи літака в один фрагмент, але лише здійснити їх огляд.

Нагадаємо, що слідчий комітет Росії задовольнив запит Польщі і дозволив додатково оглянути уламки літака Ту-154М.

Додамо, що 10 липня Росія відмовилася надати можливість Польщі провести реконструкцію літака Ту-154М. Раніше підкомісія по справах дослідження в рамках розслідування авіакатастрофи літака Ту-154М виявила сліди вибухових речовин. Залишки вибухових речовин були щонайменше на 107 елементах літака, насамперед на металевих частинах крісел. Хімічні сполуки, такі як гексоген, тетранітропентаеритрит і динітротолуол, знайдені також на фрагментах килимового покриття.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Північний" біля Смоленська розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинули 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ої річниці Катинського злочину.