ua en ru

Слідство може підтвердити причетність РФ до катастрофи МН17, - The Guardian

Слідство може підтвердити причетність РФ до катастрофи МН17, - The Guardian Фото: у Британії дізналися про можливі висновки слідства про аварію МН17

Британське видання оприлюднило можливі висновки міжнародної слідчої групи щодо знищення малайзійського Boeing на Донбасі

Міжнародне кримінальне розслідування катастрофи малайзійського рейсу МН17, ймовірно, оприлюднить висновок, що Boeing був збитий з підконтрольної проросійським бойовикам території на Сході України пострілом з системи "Бук", яка потім була переправлена в Росію. Про це повідомили дипломатичні джерела, пише The Guardian.

Спільна слідча група на чолі з Нідерландами у співпраці з колегами з Австралії, Бельгії, Малайзії та України збирала докази для можливого кримінального процесу і повинна представити свої висновки у середу, 28 вересня.

За даними дипломатичних джерел, міжнародні слідчі нададуть точні дані про розташування з Google, які підтвердять, що "Бук" перебував на підконтрольній бойовикам території недалеко від Сніжного.

"Бук" був незаконно переправлений в Україну з РФ

Слідча група працювала над сценарієм, що "Бук" був незаконно переправлений на територію України з бази 53-ї російської ракетної протиповітряної бригади у місті Курську в липні 2014 року, а пізніше зафіксовано його від'їзд з Донецька в східному напрямку.

За інформацією джерел видання, слідчі вважають, що "Бук" прибув у Сніжне у другій половині дня 17 липня і був вивезений у поле на південь від населеного пункту.

На думку слідства, малайзійський пасажирський лайнер був збитий помилково, оскільки його переплутали з українським військовим транспортним літаком, а на наступний ранок "Бук" було нелегально переправлено назад в Росію.

Повідомляється, що твердження слідчої групи базуються на супутникових даних США і свідоцтвах пересування "Бука" територією, захопленою проросійськими бойовиками.

Результати слідства можуть викликати скандал

"У дипломатичних колах існує поширена думка, що цей звіт вкаже на причетність проросійських бойовиків або Росії. Це викличе скандал", - повідомив нідерландський дипломат-експерт Роберт ван де Рур.

З його слів, слідчим досі не вдалося визначити "хлопця, який натиснув на кнопку" і запустив ракету.

Їм відомі імена близько 20 російських солдатів з 53-ї бригади в Курську, які перебувають під підозрою, їхні імена назвали активісти Bellingcat, які вистежили російську установку за допомогою соціальних мереж і даних у відкритому доступі.

Нідерландський експерт також розповів, що сумнівається, що президент РФ Володимир Путін буде співпрацювати з трибуналом і видасть винних.

Він також назвав підхід нідерландського уряду у цій справі "бюрократичним" і висловив побоювання, що ніхто не понесе покарання.

"Боюся, що все це закінчиться так само, як і у випадку катастрофи в Локербі", - нагадав дипломат про знищення рейсу Pan Am 103 в 1988 році .

"Просте запитання: що робитиме Борис Джонсон (британський прем'єр, - ред.)? Він говорив різкі слова в останні кілька днів про Росію в Сирії. Чи буде він настільки ж жорсткий з росіянами щодо MH17", - сумнівається дипломат.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Малайзії Наджіб Разак підтвердив наміри притягти винних у падінні літака рейсу MH17 до відповідальності.