ua en ru

Слідчий комітет РФ порушив справу за фактом обстрілу росіян з українського КПП

Слідчий комітет РФ порушив справу за фактом обстрілу росіян з українського КПП Фото: КПП на українському кордоні

Справу кваліфіковано за статтею "замах на вбивство"

Сьомим слідчим управлінням Головного слідчого управління СК Росії з дислокацією в місті Ростові-на-Дону за фактом обстрілу двох російських громадян нібито з території України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 30, п. "а" ч. 2 ст. 105 КК РФ (замах на вбивство). Про це йдеться в повідомленні на сайті СК РФ.

"За версією слідства, 26 липня 2015 року двоє громадян Російської Федерації, перебуваючи в районі населеного пункту Новоукраїнської Міллеровського району Ростовської області неподалік від пункту пропуску "Червона Таловка" України, вирішили сфотографуватися на тлі зазначеного об'єкта. Підійшовши до шлагбауму пункту пропуску, молоді люди перебували на прикордонній території протягом 5 хвилин. В цей час зі сторони пункту пропуску "Червона Таловка" України на відстань приблизно 30 метрів до них наблизився чоловік у камуфльованому одязі зі зброєю в руках і крикнув: "стояти". Злякавшись, молоді люди почали втікати, а вказаний чоловік навмисне зробив у них не менше чотирьох пострілів. В результаті обстрілу один з потерпілих отримав вогнепальне поранення грудної клітки, але завдяки вчасно наданій медичній допомозі він залишився живий. Його знайомому вдалося уникнути поранення", - сказано в повідомленні.

У СК додали, що відповідно до ч. 3 ст. 12 КК РФ іноземні громадяни, які вчинили злочин поза межами РФ, підлягають кримінальній відповідальності за Кримінальним кодексом РФ у випадках, якщо злочин спрямований проти інтересів РФ або громадянина Росії, якщо вони не були засуджені в іноземній державі.

Як наголошується, в даний час слідчі проводять огляд місця події, допити свідків, призначено необхідні експертизи.

Нагадаємо, раніше сьогодні про обстріл двох росіян з боку українського КПП "Червона Таловка" заявив представник прикордонного управління ФСБ Росії по Ростовській області Микола Синіцин.

Незабаром у Держприкордонслужбі України цю інформацію назвали провокацією, пояснивши, що законодавство України забороняє прикордонникам відкривати вогонь у бік території суміжної країни.

"Тим не менш, з метою перевірки даної інформації, Адміністрація Держприкордонслужби України ініціювала службове розслідування, в ході якого були перевірені всі прикордонні наряди, які несли службу в зазначеному напрямку. В результаті було встановлено, що всі боєприпаси у військовослужбовців в наявності, а зброю не містить ознак застосування", - наголошується в повідомленні.

Крім цього, в ДПС України підкреслили, що на даному напрямку неодноразово спостерігалися диверсійні групи, які намагалися незаконно перетнути кордон з Росії в Україну.