ua en ru

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти

У ситуації з "Інтером" українська влада нез'ясовно пішла на поводу у найбільш провокативних представників інтернет-співтовариства. Таку думку висловлюють експерти, аналізуючи скандал навколо телеканалу у зв'язку з трансляцією виступів артистів російської естради.

На думку експертів, неправильно, якщо невелика група (близько 100 осіб), створює громадську думку для всієї країни, ще більш невірно, коли ті ж соціальні мережі використовуються вже самою владою для людей оголошення в розшук, анулювання ліцензій для телеканалів, з'ясування стосунків між представниками влади. Коментатори вважають, що глава РНБО Олександр Турчинов та "приєдналися" політики не мали права йти на поводу у соцмереж.

"Ситуація з "Інтером" - це війна двох медіа-груп ("Інтера" та "1+1") і штучно роздута ситуація. Інакше чим пояснити, що участь одних і тих же виконавців в ефірі "Інтера" стало причиною скандалу, а в ефірі "плюсів" пройшло фактично непоміченим? Так, той же Олег Газманов співав в ефірі "1+1" у ніч на 1 січня, трьома днями раніше був гостем програми "Вечірній квартал", а відомі своїми коментарями і виступами в Росії Потап і Настя Каменських - стали гостями "Києва Вечірнього" 26 грудня", - відзначають експерти.

Також, на думку експертів, нападки влади на "Інтер" є безпідставними, оскільки влада не встановила заздалегідь загальні правила гри в сфері телебачення, шоу-бізнесу і культури в цілому. "Ротація фігурували в скандалі виконавців офіційно не заборонена, тому "Інтер" не порушив українське законодавство. Наслідок: чому "Інтер" фігурує в скандалі, а, наприклад, Таїсія Повалій та Ані Лорак - українські виконавці, також засвітилися в російському "Блакитному вогнику", - ні? І чи можна вважати порушенням показ "російської казкової мультикультури" в ефірі телеканалу ICTV?", - задаються питаннями коментатори.

Експерти вважають. Що перші вимоги інтернет-спільноти та ряду приєдналися до нього політиків є нездійсненними, з-за чого 15 січня 2015 р. Нацрада по телебаченню і радіомовленню, який стане розглядати святкові сітки мовлення "Інтера" та "1+1" буде поставлений в нелегку ситуацію: за законом телеканал "Інтер" не порушив нічого, законодавчої заборони на показ тих чи інших людей немає. І взагалі, рішення про анулювання ліцензії приймає суд, а не Нацрада.

Коментатори приходять до висновку, що замість пошуку відьом можна просто не дивитися не нравящиеся телеканали. "Будь-який канал стежить за часткою і рейтингом і якщо його ніхто не дивиться, то робить негайні висновки, оскільки втрата аудиторії - це втрата рекламних надходжень", - відзначають вони.

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти

Скандал навколо Інтера спровокували соцмережі, - експерти