ua en ru

Синоптики попереджають про підйом води в річках України

Синоптики попереджають про підйом води в річках України Фото: підйом рівня води (Pixabey)

Існує загроза утворення селевих потоків

В Україні сьогодні, 16 грудня, очікується підйом рівнів води в річках. Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

"Внаслідок опадів, очікується ріст рівнів води над поточними рівнями: на рiчках басейнiв Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.) на 0,5-1,5 м, на понижених дiлянках мiсцями можливий вихiд води на заплаву; рiчках басейнiв Прута та Сiрету на 0,3-1,0 м, без негативних наслідків; на рiчках Закарпаття на 1,0-2,0 м з виходом води на заплаву на нижніх ділянках річок Уж, Ріка, Теребля, Тересва і подальшим затопленням заплави річок Латориця, Стара, Боржава; на дiлянцi Тиси Великий Бичків - Вилок на 2,0-3,0 м, з виходом води на заплаву", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з підйомом рівня води в річці Боржава триватиме підтоплення автодороги Шаланки-В. Ком'яти, сільгоспугідь та присадибних ділянок ряду сіл Іршавського та Виноградівського районів. Крім цього, на річці Стара можливий перелив автодороги Київ-Чоп в районі села Зняцеве.

"Найбільш напружена паводкова ситуація очікується у нижніх течіях річок Закарпаття: Уж, Стара, Латориця та Боржава. В гiрських районах можливе формування значного місцевого і схилового стоку та утворення селевих потоків", - зазначають у ДСНС.

Нагадаємо, 11 грудня в Закарпатській області в результаті підйому рівнів води у річках Латориця і Боржава обмежили рух на двох трасах місцевого значення. 15 грудня обмеження зняли.