ua en ru

Сінгапур скасував податки на торгівлю дорогоцінними металами

Влада Сінгапуру вирішила зробити з міста світовий центр з торгівлі дорогоцінними металами, скасувавши податки на операції із золотом і сріблом. Довгостроковою метою є конкуренція в цій галузі з такими лідерами, як Лондон або Цюріх. Правда, поки Сінгапуру необхідно обійти таких регіональних суперників, як Гонконг або Дубай, відзначають аналітики.

З 1 жовтня Сінгапур скасував 7%-ий податок на всі операції із золотом і сріблом, включаючи імпорт золотих злитків і первинний продаж металів місцевими афінажними заводами. За задумом влади, вже в найближчі п'ять-десять років така міра дозволить місту-державі наростити свою частку на світовому ринку дорогоцінних металів з поточних 2% до 10-15%.

Додатковим стимулом до розвитку відповідного бізнесу в Сінгапурі повинен стати постійно зростаючий попит на золото. За підсумками 2011 року він перевищив позначку 4 тис. т, змусивши фінансові інститути по всьому світу задуматися про будівництво нових сховищ для дорогоцінних металів. Основним драйвером зростання глобального попиту на дорогоцінні метали в останні роки стала Азія, що також грає Сінгапуру на руку.

Як вважають місцеві регулятори і бізнесмени, усунення податку на відповідні угоди стане останнім аргументом для охочих вкласти кошти в золото інвесторів, адже Сінгапур вже встиг заробити хорошу репутацію серед учасників ринку. "Деякі наші клієнти мають намір переводити свої запаси золота з Європи саме в Сінгапур... Аналогічні бажання з'являються і серед наших клієнтів з активами в Азії. Здійснювати інвестиції в золото, наприклад, в Китаї куди ризикованіше, ніж у Сінгапурі, тому незабаром ми зіткнемося з підвищенням попиту на золото", - упевнений голова азіатського підрозділу з торгівлі дорогоцінними металами Deutsche Bank Седрік Чану.

Поки ж головні конкуренти Сінгапуру - Дубай і Гонконг, вже встигли здобути популярність серед інвесторів з Індії та Китаю. Проте в Сінгапурі вважають, що місто має перед ними незаперечні переваги. "Мало хто бачить в Дубаї фінансовий центр такого ж класу, як Сінгапур і Гонконг. До того ж з погляду політичного контексту там не можна говорити про стабільно безпечний діловий клімат в довгостроковій перспективі", - вважає заступник голови державного агентства International Enterprise Кеті Лам. На її думку, Гонконг має аналогічні недоліки, оскільки нерозривно пов'язаний з материковим Китаєм.

Читайте також: Україна за 8 міс. 2012 р. використовувала 72,28% квоти на експорт брухту дорогоцінних металів