ua en ru

Симпатія Трампа до Україні стане основою для змістовних переговорів з мирного врегулювання, - Пінчук

Симпатія Трампа до Україні стане основою для змістовних переговорів з мирного врегулювання, - Пінчук Фото: Віктор Пінчук

На його думку, нова адміністрація у Вашингтоні може стати можливістю для України зробити внесок у вирішення питання інтервенції Росії

Симпатія обраного президента США Дональда Трампа до України може стати основою для змістовних переговорів з мирного врегулювання конфлікту на сході України. Таку думку висловив український бізнесмен Віктор Пінчук у своїй статті для Wall Street Journal, передає "Дзеркало тижня".

"Багато українців стурбовані курсом нової адміністрації США, яка пообіцяла інший підхід до Росії, яка вторглася і анексувала силою приналежний Україні півострів Крим в 2014 році і потім також ініціювала та підтримала так званий "сепаратистський рух", який отримало контроль над частиною території Східної України. Ми також стурбовані, що в час, коли в Європі поширилися течії, які виступають проти істеблішменту, майбутні вибори по всьому континенту, приведуть до влади лідерів, які будуть прагнути досягти угоди з Кремлем", - пише Пінчук.

Він підкреслює, що рішення не можна досягти, проігнорувавши понад 40 мільйонів українців.

"Наші громадяни демонстрували з кінця 2013 року, вони будуть битися, якщо у них заберуть перспективу жити у вільній, демократичній, толерантною і справедливій країні", - нагадує Віктор Пінчук.

Також, на його думку, нова адміністрація у Вашингтоні може стати можливістю для України зробити внесок у вирішення питання інтервенції Росії.

"Так, ми повинні відстоювати фундаментальні принципи нашої боротьби - право України обирати свій власний шлях, захищати свою територіальну цілісність і будувати успішну країну. Так, безсумнівно, Москва повинна виконати свої зобов'язання за Мінським домовленостями 2014 і 2015 років для завершення конфлікту на сході України. Вона повинна забезпечити реалізацію режиму припинення вогню і відведення своїх бойовиків і важкого озброєння, що досі вона не зробила. Однак це може бути частиною більш великої картини, до якої ми йдемо на болючі компроміси заради миру", - додає олігарх.

Серед таких компромісів, на його думку - тимчасове виключення членства в ЄС із заявлених короткострокових цілей, згода на проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі, відмова від намірів вступити в НАТО і заява про нейтралітет.

При цьому Пінчук переконаний, що Україна повинна дати чітко зрозуміти, що ми готові погодитися на поступове зняття санкцій з Росії по мірі наближення до вирішення, що забезпечує вільну, єдину, мирну і безпечну Україну

"Життя українців, які будуть врятовані, коштують хворобливих компромісів, які я запропонував. Ми повинні наполягати, що Україна може брати участь у вирішенні власних проблем і протистояти глобальним викликам, як учасник широкої міжнародної коаліції. Коли Дональд Трамп брав на моє запрошення участь по відеозв'язку в якості спікера в щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії в 2015 році, він висловив велику повагу Україні та поділився думкою, що ми не отримуємо ту підтримку, яку заслуговуємо. Я сподіваюся, що його симпатія по відношенню до України може стати основою для змістовних переговорів, угод і, в кінцевому підсумку, мирного врегулювання", - підводить підсумок Пінчук.