ua en ru

Швейцарія схвалила посилення імміграційної політики щодо країн ЄС

Громадяни Швейцарії на референдумі з невеликою перевагою підтримали ініціативу про посилювання імміграційної політики країни.

Громадяни Швейцарії на референдумі, що відбувся напередодні, з невеликою перевагою підтримали ініціативу про посилювання імміграційної політики країни, передає Reuters.

За остаточними даними, 50,3% швейцарців у більшості кантонів проголосували за пропозицію націоналістичної Швейцарської народної партії (SVP), яка закликала скасувати свободу пересування мешканців із країн ЄС в рамках підписаної в 1999 р. Швейцарією угоди і запровадити жорсткі квоти на імміграцію.

Голоси розділилися майже порівну, при цьому, як уточнює ВВС, в сільських районах висловилися за введення імміграційних квот, тоді як міста виступили проти них.

Міністр юстиції Швейцарії Симонетта Соммаруга назвала результати голосування "поворотним моментом з далекосяжними наслідками".

Єврокомісія відреагувала на результати швейцарського референдуму критичною заявою, у якій йдеться, що результати голосування йдуть врозріз із принципами ЄС про свободу переміщення. Тому Євросоюз може внести корективи в подальші відносини зі Швейцарією.

"Якщо Швейцарія відмовиться від вільної імміграції з ЄС, це позбавить її ряду торгових і економічних переваг, - зазначив член Європарламенту Ханнес Свобода. - Не можна просто скасувати один з пунктів угоди і залишити решту".

Швейцарські політики вважають, що країна перенаселена іноземцями. Місцеве населення також впевнене в тому, що потік трудових мігрантів знижує рівень конкурентоспроможності жителів країни, а також заробітної плати. Проте рівень безробіття у Швейцарії складає лише 3%, а деякі сектори економіки країни безпосередньо залежать від припливу іноземних фахівців (наприклад, в охороні здоров'я від 30 до 40% всіх співробітників є іноземцями).

Опоненти швейцарських націоналістів вказують на те, що результати референдуму можуть негативно позначитися на економіці країни і позбавити її досвідчених фахівців, необхідних для великих транснаціональних компаній, які знаходяться на території країни, таких як Roche, Novartis, UBS, Nestle та інших. "Необхідні термінові конструктивні переговори з ЄС", - прокоментувала ситуацію Швейцарська банківська асоціація.

Заначимо, щорічно Швейцарія, яка не є членом Євросоюзу, приймає по 80 тис. іноземців. Нині у 8-мільйонній Швейцарії приїжджими є 2 млн осіб. Їхнє число стрімко зросло після укладення у 2002 р. угоди з ЄС про вільне пересування громадян.

Два роки тому Швейцарія вже вводила обмеження на імміграцію з восьми країн Середньої і Східної Європи, що теж різко негативно зустріли у ЄС.