ua en ru

Шустеру заборонили працювати в Україні: подробиці

Шустеру заборонили працювати в Україні: подробиці Савіку Шустеру заборонили працювати в Україні

Позбавлення журналіста Савіка Шустера ліцензії на роботу в Україні в подробицях

Журналісту Савіку Шустеру заборонили працювати в Україні з відкритого на нього кримінальної справи. Як заявляє представник центру зайнятості, Шустер надав підроблену довідку про несудимість при працевлаштуванні.

Як анулювали дозвіл на роботу Шустеру

Сьогодні вранці 26 квітня, на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Сергій Лещенко заявив про те, що сьогодні анулювали дозвіл на роботу в Україні для відомого журналіста Савіка Шустера.

Але, як пізніше виявилося, процедура не була доведена до кінця. "Спершу йому дали дозвіл на роботу, а потім передумали. Дві події з різницею в два тижні. Осяяння до співробітників міграційної служби прийшло після телефонного дзвінка. Це називається телефонне право as it is, неприпустиме незалежно від того, до кого воно застосовується", - написав нардеп Лещенко.

Коментарі Шустера

На сторінці каналу Савіка Шустера 3S.tv у Facebook журналсит прокоментував своє звільнення і заборона на діяльність і поскаржився те, що такі рішення можуть бути небезпечними для України.

"Проблема в тому, що, виявляється, ця влада абсолютно не терпить ніякої критики. До нас приходять люди і спокійно цю критику висловлюють, а вони (влада) постійно борються з дзеркалом. Ну ось вони розіб'ють наше дзеркало, але потім з'являться інші дзеркала. Вони будуть бити всі дзеркала, вони будуть бити всіх журналістів, які намагаються розповісти правду і що думає про владу народ. Загроза не тільки над нами. Загроза над усіма нами", - заявив він.

Заборона на діяльність Шустера в Україні справа рук ГФС

У Київський міський центр зайнятості 22 квітня надійшов лист від ГФС, в якому вказувалося, що у відношенні громадянина Канади Шустера здійснюється кримінальне провадження, внесене в жовтні 2015 року в ЄРДР, на підставі чого і була застосована міра щодо анулювання ліцензії на роботу Савіка Шустера в Україні

"Таким чином, на час прийняття Київським міським центром зайнятості рішення про продовження дії дозволу на застосування роботодавцем праці громадянина Канади Шустера не врахований факт здійснення стосовно зазначеного іноземця кримінального провадження", - йдеться в повідомленні від ГФС.

А пізніше, 24 квітня Київський міський центр зайнятості видав офіційно распорядения про заборону на роботу Савіка Шустера в Україні. "Дозвіл на застосування роботодавцем праці громадянина Канади С. Шустера було анульовано на підставі того, що документи, подані роботодавцем, містили недостовірні дані. А саме, в документах відсутня інформація про здійснення стосовно громадянина Канади С. Шустера кримінального провадження, що є підставою для відмови в продовженні дозволу", - йдеться в повідомленні.

Обговорення конфлікту

В цей час громадськість уже встигла скласти про подію свою думку. "Це черговий наступ на свободу слова, нічого хорошого такі речі не приносять. Комусь не подобається, яку позицію він висловлює, але це позиція журналіста, незалежна позиція. Чесно кажучи, це пахне якимись радянськими або навіть "пропутінськими" методами", - заявила для видавництва РБК-Україна медіаексперт, колишня заступник голови Нацради з телерадіомовлення Лариса Мудрак.

Хоча, наприклад, заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук висловив своє захоплення ініціативою заборони на роботу Шустера в Україні.

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець висловив крайнє невдоволення обмеженням прав журналістів і має намір обговорити рішення про заборону на роботу в Україні Савіку Шустеру з міністром соціальної політики України Андрієм Ревою. "У мене буде діалог з міністром соцполітики, я хочу почути аргументи подібного рішення. В цій ситуації я буду стояти на позиції журналіста при будь-яких обставинах", - сказав Стець, зазначивши, що після зустрічі озвучить позицію Мінсоцполітики.