ua en ru

Шаттл Discovery завершив відстиковку від МКС для повернення на Землю

Шаттл Discovery завершив відстиковку від Міжнародної космічної станції (МКС). Про це повідомило сьогодні Національне агентство США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA), передає РБК.
Після дев'яти днів візиту на МКС, Discovery приступив до фінальної стадії свого останнього в історії польоту - повернення на Землю. Приземлення шатла очікується 9 березня 2011
Варто відзначити, що астронавти з шаттлу Discovery провели на орбіті на один день довше запланованого, оскільки екіпажу було необхідно закінчити роботи з доставленим модулем і занурити сміття у відсік вантажного корабля HTV-2.
Нагадаємо, шаттл Discovery успішно стартував з бази Космічного центру імені Джона Кеннеді на острові Меррітт в штаті Флорида 24 лютого 2011 в 23:53. На 39-й і останній запуск шаттла зібралося безліч глядачів, дороги, що ведуть до космічного центру, були переповнені.
Пуск корабля неодноразово переносили у зв'язку з різними неполадками, однак 11 січня 2011 в NASA повідомили, що фахівцям вдалося виявити причину витоків - неякісні матеріали, використані в конструкції стійок, на які кріпляться паливні баки. Це призвело до утворення тріщин на п'яти стійках.
Головним завданням Discovery стала доставка і встановлення на американському сегменті МКС постійного багатоцільового модуля, дооснащення станції додатковим устаткуванням і матеріалами, що витрачаються. У складі екіпажу корабля - шість американських астронавтів: Стівен Ліндсі, Ерік Бо, Елвін Дрю, Тімоті Копра, Майкл Барратт, Ніколь Стотт.
Discovery - третій багаторазовий космічний транспортний корабель NASA.Він був переданий в експлуатацію в листопаді 1982 р., а перший політ зробив в 1984 р. На даний момент Discovery є найстаршим з знаходяться в експлуатації шатлів в США. За свою 26-річну службу човник скоїв 39 польотів у космос. Після його нинішнього польоту Discovery передадуть до музею, в розпорядженні NASA залишиться лише один шатл - Endeavour. Він має здійснити ще два польоти в космос - в лютому і березні 2011 р. Чи відбудуться ще рейси човника на земну орбіту, поки неясно.
NASA поступово згортає програму шаттлів і переносить свої зусилля на створення космічних кораблів, здатних доставляти людини на астероїди і Марс.