ua en ru

Сейм Польщі ухвалив закони з судової реформи, розкритикованої ЄС

Сейм Польщі ухвалив закони з судової реформи, розкритикованої ЄС Фото: Сейм Польщі (flickr.com/premierrp)

У Євросоюзі вважають, що нові закони можуть підірвати незалежність польської судової системи

Сейм Польщі (нижня палата парламенту) 8 грудня ухвалив два закони - про Верховний суд та Державну раду судочинства - авторства президента Анджея Дуди, які раніше було піддано критиці у Європейському союзі. Про це повідомляє "Польське радіо".

Закон про Верховний суд передбачає можливість розгляду ним надзвичайних скарг на судові вироки, які набули чинності за останні двадцять років.

Буде створено Дисциплінарну палату, яка займатиметься дисциплінарними процедурами щодо суддів і представників інших юридичних професій.

Зазначається, що Сейм ухвалив у третьому читанні усі поправки правлячої партії "Право і справедливість" і відхилив, з одним винятком, поправки з боку опозиції.

Закон про Державну раду судочинства передбачає вибір парламентом 15 суддів до ради судочинства, кожний парламентський клуб зможе вказати не більш як 9 кандидатів у члени Державної ради судочинства.

Водночас у випущений вчора, 8 грудня, щодо Польщі заяві Венеціанської комісії сказано, що сукупний ефект запропонованих реформ до двох законів та нещодавно ухвалених поправок до третього закону "становить серйозний ризик" щодо незалежності "всіх складових" польської судової системи.

Як зазначає видання, тепер законами займатиметься верхня палата парламенту Сенат.

Нагадаємо, у різних містах Польщі 24 листопада 2017 року відбулися акції протесту проти судової реформи, яку просуває правляча націонал-консервативна партія "Право і справедливість" (ПіС).