ua en ru

Семиноженко: Український ІТ-бізнес здатний забезпечити 8% ВВП до 2015 р

Український ІТ-бізнес здатний забезпечити 8% ВВП до 2015 р. Про це голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України (Держінформнауки) Володимир Семиноженко заявив під час зустрічі з директором ТОВ "Майкрософт Україна" Дмитром Шимківим та директором департаменту по роботі з державними органами та закладами освіти "Майкрософт Україна" Владиславом Радишем, повідомляє прес-служба Держінформнауки.

Семиноженко зазначив, що іншого сектору в українській економіці, що зростав би так само швидко, як ІТ, просто немає. Але для того, щоб він став дійсно стратегічним для нашої держави, потрібно створити сприятливі умови для його розвитку.

"По-перше, режим оподаткування вітчизняного ІТ-бізнесу має стати таким самим, як в тих країнах, що лідирують на світовому ринку програмного забезпечення. З цією метою потрібно якнайшвидше ухвалити Закон про підтримку ІТ-галузі. По-друге, розвиток цієї галузі має бути забезпечений кваліфікованими кадрами, адже головними інвестиціями для інтелектуально ємних сфер економічної діяльності є інвестиції в людину. Для цього потрібно всебічно розвивати ІТ-освіту, насамперед через впровадження нових учбових програм та зміну структури держзамовлення у бік збільшення набору на математичні та технічні спеціальності", - вважає Семиноженко.

Шимків в свою чергу зазначив, що Україна є стратегічною країною для Microsoft, а також додав, що стрімкий розвиток ІТ-галузі вимагає створення відповідного ринку та формування сприятливого інвестиційного клімату. "Сфера ІКТ дає найбільший економічний ефект при найменших витратах", - наголосив він.

Семиноженко зазначив, що наразі ємність української ІТ-галузі складає 2-3 млрд дол. на рік, а темпи річного зростання дорівнюють 30%. До 2015 р. сектор ІТ формуватиме 8% ВВП. Крім того, як зауважив голова Держінформнауки, саме ІТ-сектор, який переважним чином працює на експорт, здатний забезпечити позитивне торгівельне сальдо України. "Це дозволить вирішити проблему економічної та грошової стабільності", - додав він.

За підсумками зустрічі сторони домовилися щодо формування спільних пропозицій для робочих груп "Електронний уряд" та "Високі технології", створених в рамках діяльності ради вітчизняних і закордонних інвесторів при Президенті України.

Нагадаємо, на початку червня Семиноженко на доручення прем'єр-міністра Миколи Азарова очолив новостворену робочу групу, яка займатиметься питаннями IT-галузі.