ua en ru

Сільськогосподарські підприємства реалізували в 2013 р. рослинницької продукції на 7,2 млрд грн, - УКАБ

Українськими сільськогосподарськими підприємствами було реалізовано рослинницької продукції за січень-вересень 2013 року на 7,2 млрд грн (13,2%) менше, ніж за аналогічний період 2012 року. Про це повідомляє прес-служба Асоціації українського аграрного бізнесу (УКАБ).

Згідно з повідомленням, таке зменшення було обумовлено рядом особливостей цього року, таких як, наприклад, погодні умови, які відстрочили терміни осінньо-польових робіт у вересні, зниження світових і українських цін на зерно і технічні культури на тлі триваючого невідшкодування ПДВ при експорті

Як повідомляє УКАБ, українські підприємства протягом 2013 року реалізували продукцію рослинництва на 47,4 млрд грн, а в минулому році за січень-вересень - на 54,6 млрд грн. Найменше порівняно з минулим роком реалізували цукрових буряків - лише 410,9 тис. тонн, що становить 34,2% по відношенню до реалізації цього продукту в 2012 році. На другому місці за спаданням реалізації - насіння соняшнику, якого продали на 29,3% менше, на третьому - кукурудза з скороченням на 22,7%.

"На погодні умови ми не маємо впливу, однак важливо усунути додаткові чинники, які згубно впливають на ціноутворення в сільському господарстві, як, наприклад, неповернення ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Ці та інші важливі для кожного сільськогосподарського товаровиробника речі ми будемо обговорювати з провідними експертами 5 грудня 2013 на конференції "Ведення агробізнесу в Україні: перспективи 2014" в готелі "Фэрмонт"", - констатує виконавчий директор агентства AgriEvent Віталій Лановлюк.