ua en ru

Гриневич: ми не можемо давати субвенцію приватним школам з високою платою за навчання

Гриневич: ми не можемо давати субвенцію приватним школам з високою платою за навчання Фото: Лілія Гриневич (Віталій Носач, РБК-Україна)

Гриневич заявила, що парламент навряд чи підтримає пропозицію про направлення коштів у приватні школи з платою тисячу доларів у місяць

Співтовариство приватних шкіл повинно тверезо оцінювати ситуацію, і розуміти, що парламент навряд чи підтримає пропозицію про направлення коштів у приватні школи з платою в тисячу доларів на місяць. Про це 19 квітня заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає сайт українського уряду.

"Хороший закон, якщо він правильно імплементується, повноцінно вступає в силу протягом 2-5 років після прийняття. Зокрема, законом "Про освіту" передбачено, що принцип "гроші ходять за дитиною" буде запроваджено з 2019 року. І це можливо, якщо професійне співтовариство запропонує зважену пропозицію щодо направлення цієї субвенції", - сказала Лілія Гриневич під час Міжнародної конференції Європейської ради незалежних шкіл.

Гриневич заявила, що більшість приватних шкіл розташовані у великих містах, у той час як 70% закладів знаходяться в сільських місцевостях.

"У цих умовах ми не можемо давати субвенцію приватним школам з високою платою за навчання. Або ж потрібно відпрацювати інший механізм, який би, наприклад, дозволяв направляти субвенцію в такі школи, але під гарантії соціальної відповідальності. Так, це може бути вимога безкоштовного зарахування певного відсотка дітей з особливими освітніми потребами тощо. Нам разом з спільнотою потрібно прописати правильний механізм для таких шкіл, який враховував би сучасний контекст", - додала Міносвіти.

Гриневич висловила подяку соціально відповідальним приватним школам, які активно допомагали у формуванні та супроводі реформи "Нова українська школа".

"Наша державна школа повинна стати однією з кращих, тому що це запорука успіху держави", - підкреслила Лілія Гриневич.

Нагадаємо, раніше Гриневич заявила, що в Україні вже існує 500 опорних шкіл.