ua en ru

СБУ припинила діяльність групи кібершахраїв, які викрали за п'ять років більше 250 млн дол

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Федеральною службою безпеки Росії припинила діяльність групи кібершахраїв, які через системи інтернет-банкінгу за останні п'ять років викрали більше 250 млн дол. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Хакери створили вірус, який проникав у комп'ютери при скачуванні фотографій або перегляді відео в Інтернеті. Він отримував доступ до даних бухгалтерії, програми 1С, паролів і електронних ключів, після чого передавав їх шахраям. Шкідлива програма постійно модифікувалася, тому антивірусні засоби захисту її не ідентифікували", - розповів співрозмовник "Комерсант-Україна" у спецслужбі.

За його словами, після отримання даних злочинці якийсь час вивчали діяльність підприємства, потім від імені компанії формували електронні платежі на рахунки підставних фірм. Тільки в Україні від їхніх дій постраждало більше 30 компаній.

Так, хакери за допомогою вірусу отримували доступ до систем інтернет-банкінгу, після чого переводили кошти компаній на рахунки підставних фірм. Силовики стверджують, що більшу частину коштів, викрадених через Інтернет, вдається повернути "за гарячими слідами". Але все ж, на думку експертів, рівень захисту банківських платежів в країні недостатній.

На території України шахраї діяли з 2009 р., а до цього працювали за аналогічною схемою в РФ. Всього в Україні та Росії їм вдалося вкрасти понад 250 млн дол. За даними СБУ, в групі налічувалося близько 20 осіб, середній вік яких від 25 до 30 років. Увагу співробітників СБУ до групи кібершахраїв привернули численні звернення в міліцію від постраждалих фірм і системний характер злочинів. Операцію із затриманню хакерів, що тривала близько року, СБУ організувала спільно з ФСБ Росії.

Зараз СБУ проводить слідчі дії та експертизу комп'ютерного обладнання, вилученого у підозрюваних.

"Згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, економічні злочини не є тяжкими, тому затримані зараз перебувають під підпискою про невиїзд, хтось відпущений під заставу. Якщо суд доведе їхню провину, злочинцям загрожує більше п'яти років тюремного ув'язнення", - зазначили в СБУ.

Слід зазначити, що рівень кіберзлочинності в Україні зростає, підтверджують в МВС.

"Це природний процес - щороку збільшується число користувачів Інтернету, а значить, і кількість шахраїв. У 2012 р. зафіксовано 139 фактів несанкціонованого списання коштів з рахунків підприємств, вчиненого шляхом втручання в роботу систем віддаленого обслуговування клієнтів на загальну суму понад 116 млн грн. Нам вдалося повернути 80% від цієї суми, причому значну частину - по гарячих слідах, протягом двох годин з моменту вчинення злочину", - заявив співрозмовник в МВС.

Читайте також: Кабмін схвалив законопроект про кібернетичної безпеки України