ua en ru

СБУ припинила механізм штучного завищення тарифів енергогенеруючими компаніями

СБУ припинила механізм штучного завищення тарифів енергогенеруючими компаніями Фото: СБУ (УНІАН)

Діяльність компаній призвела до штучного збільшення тарифів для кінцевих споживачів

Служба безпеки України спільно з Національною комісією регулювання енергетики і комунальних послуг припинили механізм штучного завищення тарифів енергогенеруючими компаніями, що призвело до збільшення тарифів для кінцевих споживачів. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"В рамках комплексу заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки країни правоохоронці встановили, що протягом декількох років тарифами закладалися витрати компаній на реконструкцію та модернізацію енергоблоків теплових електростанцій. При перевірці виконання інвестиційних зобов'язань співробітники спецслужби зафіксували невиконання значних обсягів задекларованих робіт більшістю гравців ринку. У результаті постійно знижувалася ефективність роботи ТЕС, що давало менеджменту підстави лобіювати необґрунтоване підвищення тарифів", - йдеться в повідомленні.

СБУ також зафіксувала факти надання документації про нібито виконання модернізаційних робіт на об'єктах, що знаходяться на тимчасово окупованих терористами територіях. Зараз спецслужба перевіряє інформацію про можливе використання цих грошей на потреби незаконних збройних формувань бойовиків.

За результатами відповідної перевірки, Нацкомісія прийняла рішення про повернення теплогенеруючими компаніями коштів на загальну суму 2,9 мільярда гривень, що дозволило запобігти подальше зростання тарифів.

Нагадаємо, вчора у Донецькій області СБУ вилучила два арсенали зі зброєю, зокрема, з вогнеметами і боєприпасами виробництва Російської Федерації.