ua en ru

СБУ підозрює працівників Міністерства оборони у закупівлі неякісної оливи для танків

СБУ підозрює працівників Міністерства оборони у закупівлі неякісної оливи для танків Фото: українські танки на Донбасі (osce.org)

Випробування показали, що олива не відповідає вимогам

Служба безпеки України підозрює співробітників Міністерства оборони в закупівлі неякісного моторного масла для танків за вказівкою російських спецслужб. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 10 січня 2018 року.

Майор юстиції Анатолій Жерновий звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до банківських документів ТОВ "Торговий дім Агрінол".

"Клопотання мотивує тим, що за матеріалами кримінального провадження службові особи Міністерства оборони України, діючи з відома та за попередньою змовою з представниками спеціальних і розвідувальних органів Російської Федерації та суб'єктами господарювання, починаючи з 2016 року вчиняють дії на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України шляхом закупівлі для потреб Збройних сил України моторної олії для танкових двигунів з моторно-експлуатаційними властивостями неналежної якості, використання якої може призвести до виходу з ладу бронетехніки та нанести шкоду обороноздатності безпеці держави", - йдеться в тексті ухвали.

У ході розслідування з'ясувалося, що це товариство виробляє оливу моторну Азмол-Гарант М-4042 ВТ за ліцензійною угодою, при цьому змінило рецептуру її виготовлення та не провело відповідно до вимог законодавства України її кваліфікаційні випробування.

Випробування показали, що олива не відповідає вимогам, що під час експлуатації двигунів призводить до утворення золи, нагару та як результат виходу їх з ладу.

У серпні 2017 року також було виявлено та вилучено неправомірну вигоду у розмірі понад 1 мдрд гривень.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що до зазначеної злочинною схеми причетний начальник 10-го хіммотологічної центру Міноборони, який за грошову винагороду організовував видачу завідомо неправдивих протоколів якості на моторне масло.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нацбанк у 2017 році 152 рази співпрацював з правоохоронними органами, надаючи їм доступ до документів, що є банківською таємницею.