ua en ru

У Саудівській Аравії операція по боротьбі з корупцією готувалася протягом двох років

У Саудівській Аравії операція по боротьбі з корупцією готувалася протягом двох років Фото: наслідний принц королівства (kremlin.ru)

Було заарештовано близько 200 принців, чиновників і бізнесменів

У Саудівській Аравії операція по боротьбі з корупцією, у ході якої було заарештовано близько 200 принців, чиновників і бізнесменів, готувалася протягом двох років. Про це у інтерв'ю The New York Times розповів наслідний принц королівства Мухаммед бен Салман аль-Сауд.

"Наша країна сильно постраждала від корупції з 1980-х років до сьогоднішнього дня. За розрахунком наших експертів, щорічно приблизно 10 відсотків усіх державних витрат було поглинено корупцією. Протягом багатьох років уряд запускав не одну "війну з корупцією", і всі вони зазнали невдачі", - повідомив принц.

За словами аль-Сауда, одним з указів його батька своїй команді було зібрати інформацію про всіх корупціонерів.

"Ця команда працювала протягом двох років, поки не зібрала найточнішу інформацію, і представила близько 200 імен", - додав принц. Близько одного відсотка з них можуть довести свою невинність, приблизно чотири збираються оскаржувати звинувачення у суді, але більшість, близько 95%, погодилися на угоду з державою, що означає передачу готівки або акцій їхнього бізнесу у державну казну Саудівської Аравії.

За інформацією прокурора, у кінцевому підсумку може йтися приблизно про 100 мільярдів доларів.

Нагадаємо, на початку листопада повідомлялося, що саудівська влада планує вилучити 800 млрд доларів у затриманих чиновників. При цьому зазначалося, що значна частина цих коштів знаходиться за кордоном, що ускладнить спроби повернути їх.