ua en ru

У Саудівській Аравії вважають малоймовірним перекриття Ормузської протоки

У Саудівській Аравії вважають малоймовірним перекриття Ормузської протоки Фото: Ормузька протока (visibleearth.nasa.gov)

За словами Муханна, якщо це станеться, то ООН цілком ймовірно дасть згоду на військову операцію проти Ірану

Радник міністра енергетики Саудівської Аравії Ібрахім аль Муханна заявив, що вважає малоймовірним здатність Ірану повністю або частково перекрити Ормузьку протоку і тим самим закрити доступ в Перську затоку. Про це він заявив в інтерв'ю агентству Reuters.

Але за його словами, якщо це станеться, то Рада Безпеки ООН "цілком ймовірно дасть згоду на військову операцію проти Ірану".

Крім того, Муханна поскаржився на недостатність нинішніх санкцій проти Ірану, оскільки вони не повністю забороняють експорт з цієї країни.

Нагадаємо, раніше радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що заблокувати Ормузьку протоку буде серйозною помилкою влади Тегерана.

У відповідь на питання про можливе перекриття Ормузського каналу, через який йдуть танкери з Перської затоки, він відповів, що це може стати помилковим кроком з боку влади Ірану.

Відзначимо, в травні поточного року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану. У відповідь на це, в МАГАТЕ заявили, що Іран зберігає свою ядерну програму в рамках обмежень, встановлених ядерних угодою 2015 року, незважаючи на вихід США з цієї угоди.

Крім того, в серпні Трамп підписав указ про введення санкцій проти Ірану, які, за словами радника президента США з національної безпеки Джона Болтона, виявилися ефективнішими, ніж очікувалося.

Разом з тим, Європейський Союз з 7 серпня блокує дію нові санкції США проти Ірану на своїй території. Таким чином ЄС хоче пом'якшити вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів ЄС, які ведуть законний бізнес в Ірані.