ua en ru

Саратов: Коридор різниці в тарифах на водопостачання між регіонами України складе в діапазоні плюс-мінус 10%

Коридор різниці в тарифах на водопостачання між регіонами України складе в діапазоні плюс-мінус 10%. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" повідомив голова Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг Валерій Саратов.

Він зазначив, що структура економічно обгрунтованого тарифу на водопостачання за умови скорочення різниці в тарифах між регіонами повинна включати: "30% - витрати на електроенергію, 30% - фонд заробітної плати і соціальні відрахування, а 40% - амортизаційні та інші витрати. Останні не будуть суттєво відрізнятися по областях, оскільки стан мереж, вартість палива і техніки приблизно однакові. Коридор різниці в тарифах між регіонами складе в діапазоні плюс-мінус 10%. Але третина підприємств країни в цей діапазон не потрапить. Наприклад, один водоканал забезпечує водою безліч сіл, у нього більші накладні витрати, інший - перекачує воду, третій - витрачає більше реагентів". За словами Саратова, завдання регулятора якраз і полягає в тому, щоб зменшити витратну частину тарифу і збільшити інвестиційну.
Відповідаючи на запитання щодо ситуації в разі якщо ліцензіат не впишеться в цей коридор, глава Нацкомісії регулювання ринку комунальних послуг підкреслив: "Їм потрібно дозволити включати в тариф інвестиційну складову, що надалі дозволить стримати зростання тарифу за рахунок скорочення витрат. Ми брали участь у підготовці змін до закону України "Про природні монополії", які дозволять підприємствам встановлювати стимулюючі тарифи. Вони будуть прийматися на п'ять років і, з урахуванням макроекономічних показників, дозволять підприємствам самостійно проводити роботу по скороченню витрат і збільшенню прибутковості. Якщо витрати підприємства, наприклад, складають 5 грн, то, знизивши їх до 4 грн, ліцензіат отримає 1 грн, яку можна вкласти в розвиток. Адже для підвищення якості послуг потрібні кошти, а підвищувати витрати на виробництво для збільшення прибутковості - тупиковий шлях".
Коментуючи питання щодо обгрунтованої вартості тепла і води, Саратов також відзначив: "Вартість гігакалорії тепла для населення в діючих тарифах сьогодні становить 227 грн без ПДВ. Середньозважена ціна одного кубометра води для населення зараз - 2,18 грн без ПДВ".