ua en ru

Санкції ЄС і США проти держбанків РФ поступово послаблюватимуть російський банківський сектор, - S&P

Нові санкції, запроваджені ЄС і США щодо російських державних банків через ескалацію геополітичної напруженості між Росією і Україною, призведуть до поступового погіршення фондування та ліквідності банківського сектора країни.

Нові санкції, запроваджені ЄС і США щодо російських державних банків через ескалацію геополітичної напруженості між Росією і Україною, призведуть до поступового погіршення фондування та ліквідності банківського сектора країни. Про це йдеться в новому звіті служби кредитних рейтингів Standard & Рoor's.

"Санкції, що обмежують доступ на зовнішні ринки капіталу, безпосередньо зачіпають більше 50% активів російської банківської сектора. Тим не менше ми вважаємо, що вплив санкцій у короткостроковому періоді буде обмеженим, враховуючи невисоку залежність російського банківського сектора від зовнішнього фондування. Згідно з результатами нашого аналізу, російським банкам необхідно рефінансувати зовнішні боргові зобов'язання у розмірі близько 57 млрд дол. у 2014-2015 роках. Ми вважаємо, що банки зможуть рефінансувати ці зобов'язання з допомогою запасів ліквідності", - говориться від подружжя.

Водночас кредитний аналітик Standard & Рoor's Наталія Яловська вважає, що обмеження доступу на ринки капіталу може зумовити збільшення дисбалансів профілю фондування в середньостроковому періоді та поставити під сумнів здатність банків в достатній мірі фінансувати економіку країни.

"Крім того, ми вважаємо, що непрямі наслідки санкцій, швидше за все, матимуть більш значний вплив у довгостроковій перспективі. Зокрема, зниження довіри інвесторів до ринку, загальне сприйняття ризиків, пов'язаних з фінансуванням російських банків, як більш високих, а також вірогідне збільшення відтоку капіталу і уповільнення темпів економічного зростання можуть надати більш негативний вплив, ніж ті складності, з якими банки зіткнулися в даний час. Вартість фондування для банківського сектора також зросте", - додала вона.

Згідно зі звітом, кошти Центрбанка РФ становлять 10% сукупних зобов'язань банків. Кредитний аналітик Standard & Рoor's Ірина Велієва вважає, що залежність банків від фондування з боку Банку Росії буде збільшуватися, що дозволить вирішити проблему рефінансування боргових зобов'язань, однак, у середньостроковій перспективі послабить їх профілі фондування і ліквідності.

У звіті також говориться, що ризики погіршення показників фондування та ліквідності, а також зниження якості активів, будуть основними чинниками, які можуть призвести до негативних рейтингових дій відносно російських банків в найближчі декілька кварталів. Більш ніж дві третини банків, рейтингованих Standard & poor's, вже мають "Негативний" прогноз по рейтингах. Чим довше будуть діяти санкції, тим більше будуть посилюватися дисбаланси фондування і сильніше буде тиск на ліквідність.

Нагадаємо, санкції ЄС, які набули чинності 12 вересня 2014 р., забороняють купувати, продавати або здійснювати операції з цінними паперами та інструментами грошового ринку найбільших російських державних організацій терміном обігу більше 30 днів. Ці санкції поширюються на ВАТ "Сбєрбанк Росії", ВАТ "Банк ВТБ" і його дочірню організацію ВАТ АКБ "Банк Москви", ВАТ "Газпромбанк", ВАТ "Россельхозбанк" і Державну корпорацію "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності (Внєшекономбанк)".