ua en ru

Нові санкції ЄС проти РФ набули чинності

Нові санкції Європейського союзу проти Російської Федерації офіційно набули чинності сьогодні, 12 вересня.

Нові санкції Європейського союзу проти Російської Федерації офіційно набули чинності сьогодні, 12 вересня. Список санкцій був опублікований в офіційному журналі ЄС.Відповідно до нових санкцій, ЄС заборонив організацію боргового фінансування для трьох російських паливно-енергетичних компаній - "Роснефти", "Транснафти", "Газпром нефти". ЄС ввів заборону на торги облігаціями цих компаній з терміном обігу понад 30 днів та участь в організації випусків таких паперів.

ЄС також обмежив позики для Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, ВЕБ та Россельхозбанка.

Євросоюз також ввів заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших російських оборонних концернів - "Уралвагонзаводу", "Оборонпрому" і Об'єднаної авіабудівної корпорації.

У санкційний список Євросоюзу включені 9 російських оборонних концернів: "Сіріус", "Станкоинструмент", "Химкомпозит", "Калашников", Тульський збройовий завод, "Технології машинобудування", "Високоточні комплекси", концерн ППО "Алмаз-Антей" і НВО "Базальт". Цим компаніям з 12 вересня 2014 р. забороняються постачання європейських технологій подвійного призначення.

Євросоюз вніс ще 24 прізвища в "чорний список", довівши їх загальну кількість до 119. Так, у санкційний список ЄС включені генеральний директор корпорації "Ростех" Сергій Чемезов, так званий "прем'єр" ДНР Олександр Захарченко, депутат Держдуми РФ Володимир Жириновський і віце-спікери Держдуми Володимир Васильєв, Іван Мельников, Ігор Лебедєв, Микола Левич.

Нагадаємо, у понеділок, 8 вересня, ЄС погодив пакет додаткових секторальних санкцій щодо Росії, проте їх введення було відкладено. Повідомлялося, що введення санкцій заблокувала Фінляндія. 10 вересня міністр зовнішньої торгівлі Фінляндії Ленита Тойвакка повідомила, що країна погодилася з введенням нових санкцій проти Росії.

Прес-служба Ради ЄС повідомляла, що санкції набудуть чинності після їх публікації в офіційному журналі ЄС. За словами голови Європейської ради Хермана ван Ромпея, до кінця місяця в залежності від розвитку ситуації в Україні, Єврокомісія і Європейська служба зовнішньої дії можуть "запропонувати модифікувати, призупинити або анулювати діючі санкції, повністю або частково".