ua en ru

S&P знизило рейтинг "Українських Аграрних Інвестицій" в інвалюті до ССС+, прогноз - "Негативний"

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгостроковий кредитний рейтинг українського виробника і трейдера зерна ТОВ "Українські Аграрні Інвестиції" (УАІ) за зобов'язаннями в іноземній валюті з В - до ССС+.

Служба кредитних рейтингів Standard & Poor's знизила довгостроковий кредитний рейтинг українського виробника і трейдера зерна ТОВ "Українські Аграрні Інвестиції" (УАІ) за зобов'язаннями в іноземній валюті з В - до ССС+. Про це повідомляє прес-служба S&P.

Одночасно S&P підтвердило довгостроковий рейтинг компанії за зобов'язаннями в національній валюті на рівні B-. Прогноз зміни рейтингів - "Негативний".

Зниження рейтингу компанії відображає пониження суверенного рейтингу України і оцінки ризику переказу і конвертації валюти до ССС+, оскільки основні активи УАІ - земельні угіддя, зерносховища і сільгоспобладнання - сконцентровані саме в Україні. Переглянута оцінка ризику переказу і конвертації валюти для українських несуверенних позичальників обмежує рейтинг УАІ за зобов'язаннями в іноземній валюті у зв'язку з посиленням ризиків, пов'язаних з обмеженнями на валютні операції (конвертацію коштів за кордоном на національну валюту) і в цілому несприятливим втручанням з боку держави.

У S&P вважають, що погіршення показників кредитоспроможності країни обумовить збільшення ймовірності того, що уряд вимагатиме від компаній-експортерів конвертувати виручку, отримувану в іноземній валюті, що могло б негативно позначитися на здатності УАІ обслуговувати та погашати боргові зобов'язання, номіновані в доларах США.

Рейтинги відображають оцінку службою профілю бізнес-ризиків УАІ як "уразливого" і профілю фінансових ризиків як "значного".

На думку аналітиків S&P, послаблення кредитної якості України може обумовити виникнення деяких ризиків, включаючи можливі обмеження на валютні операції та посилення валютного контролю. В цілому відзначаються можливі ризики збільшення податкового тягаря і погіршення доступу до фінансових ринків для українських компаній. Незважаючи на те, що УАІ експортує значний обсяг виробленої продукції, в S&P вважають, що компанія не захищена від зазначених ризиків.

Разом з тим у звіті наголошується, що результати діяльності УАІ залишаються стабільними, і компанія одержує значний обсяг виручки від експорту продукції, номінованої в доларах США. Крім того, в S&P вважають, що УАІ піддається лише незначному ризику несвоєчасного повернення сплачених сум з ПДВ. Компанія має в своєму розпорядженні значний обсяг грошових коштів в іноземній валюті за межами України, які може використовувати для обслуговування і погашення боргових зобов'язань. Тим не менш, аналітики відзначають, що в даний час кошти на цих рахунках невеликі, що обумовлено сезонними факторами, однак вони досягнуть пікових значень влітку, після збирання врожаю. Більш того, в S&P вважають, що експорт групи схильний до ризику, оскільки компанія забезпечує для країни значні обсяги виручки в іноземній валюті. Уряд України вже застосовує заходи валютного контролю, які передбачають продаж експортерами 50% виручки в іноземній валюті на українському ринку. НБУ нещодавно прийняв рішення про продовження обов'язкового продажу 50% валютної виручки на міжбанківському валютному ринку України незалежно від джерела виручки. У S&P вважають, що посилення політики валютного контролю може негативно позначитися на УАІ.

Оцінка профілю бізнес-ризиків УАІ як "уразливого" визначається діяльністю компанії в волатильній сільськогосподарської галузі, а також високими, на думку S&P, ризиками, пов'язаними з веденням бізнесу в умовах України. "Слабка" конкурентна позиція обумовлена в першу чергу невеликою часткою на міжнародному сільськогосподарському ринку і обмеженою впізнаваністю бренду. Тим не менш, позитивний вплив на показники УАІ надають існуючі права на оренду високоякісних сільськогосподарських земель, низька собівартість продукції, сприятливі на даний момент умови торгівлі зерновими (з точки зору цін і попиту), а також природне хеджування, яке забезпечує захист від негоди завдяки тому, що 64 фермерських господарства компанії розташовані в різних регіонах країни.

S&P оцінює профіль фінансових ризиків УАІ як "значний". У службі очікують, що відношення "борг / EBITDA" складе 2,4x-2,6x в найближчі два роки, проте забезпеченість процентних виплат показником EBITDA обмежує профіль фінансових ризиків рівнем "значний", що відображає залежність від короткострокового фінансування та її значну програму розвитку бізнесу.

Прогноз "Негативний" відображає негативний прогноз по суверенних рейтингах України та можливість подальшого зниження рейтингу в найближчі 12 місяців у разі посилення валютного контролю та обмеження валютних операцій, посилення нестабільності в політичній або податковій сфері або погіршення ліквідності УАІ у зв'язку з погіршенням ситуації в банківському секторі України і, відповідно, можливості компанії відновлювати короткостроковий борг.

Позитивна рейтингова дія відносно компанії буде пов'язана з аналогічною дією щодо суверенного уряду, а також, якщо УАІ продемонструє здатність обслуговувати і погашати зобов'язання в іноземній валюті, незважаючи на обмеження ліквідності з боку держави.